Vojnici, Hrvatska je na vas ponosna! Vlada će vas odgovorno podupirati s jednakim žarom kao i prije 30 godina

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/28 svibnja/VRH_3267 (1).png

Obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanom postrojavanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj u povodu Dana oružanih snaga prenosimo u cijelosti:

"Sve vas od srca pozdravljam i čestitam vam Dan Hrvatske vojske!
 
Uistinu je zadovoljstvo biti ovdje danas s vama i proslaviti 30. obljetnicu događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti!
 
Jer na taj se dan nije samo održalo prvo postrojavanje Zbora narodne garde, već je Hrvatska stekla ključnu sastavnicu državnosti i suvereniteta time što je ustrojila vlastitu oružanu silu, koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku!
 
U tome trebamo odati priznanje prvom hrvatskom predsjedniku, Dr. Franji Tuđmanu, i tadašnjem državnom vodstvu, koji su bili svjesni izazova koji stoje pred mladom hrvatskom demokracijom i potrebom da se slobodna volja hrvatskog naroda za vlastitom državom brani 
 
I danas, 30 godina kasnije, snažno odjekuju vizionarske riječi koje je hrvatskim gardistima s ovoga mjesta uputio predsjednik Tuđman: 
 
"Hrvatsko vrhovništvo činilo je i čini sve da svoju punu suverenost i punu samostalnost postignemo demokratskim načinom bez žrtava, ali znamo da ćete vi i da će čitav hrvatski narod ustati na noge kao jedan, ako će tu slobodu, tu demokraciju i tu suverenost trebati braniti."
 
Nažalost, njegova su se predviđanja obistinila i Hrvatska je bila napadnuta od strane agresivnog miloševićevog režima. 
 
Mnogi su tada predviđali da će Hrvatska u svega nekoliko tjedana biti osvojena, ali ti nisu računali s odlučnošću hrvatskog naroda i hrabrosti hrvatskih branitelja, čije je srce i ljubav za domovinom bilo jače od svakog oružja.
 
A koliko je bilo jače pokazale su velebne pobjede poput blistavog Bljeska i gromoglasne Oluje u kojima je oslobođena većina okupiranog područja i koje su označile kraj rata i donijele mir koji danas uživamo.
 
Vratili smo dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulažemo u hrvatsku policiju, moderniziramo Hrvatsku vojsku, jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima
 
Taj mir i tu slobodu platili smo nažalost najvećom cijenom: životom onih najhrabrijih i najzaslužnijih za svaki današnji bezbrižni osmijeh svakog hrvatskog djeteta koje može s optimizmom gledati u budućnost.
 
I zato kada gledamo danas našu djecu i naše mlade, sjetimo se onih kojima to dugujemo i budimo zahvalni onima koji su izgubili svoje najmilije!
 
I zato što to uvijek imamo na umu, naša Vlada vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulaže u hrvatsku policiju i modernizira Hrvatsku vojsku, jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima, uvijek spremni podnijeti najveću žrtvu za sve nas, za svoju Hrvatsku!
 
Časnici, dočasnici, vojnikinje i vojnici, danas, 30 godina kasnije, Hrvatska je zahvaljujući vašoj hrabrosti, profesionalnosti i odanosti članica NATO-a, najvećeg vojno-političkog saveza u povijesti. To je ponajprije vaša zasluga. I zato je od prvog dana našeg mandata Hrvatska vojska visoko među našim prioritetima. 
 
Hrvatskim vojnikinjama i vojnicima povećali smo plaće, vratili smo materijalna prava i značajno poboljšali njihove uvjete života i rada diljem Hrvatske. Ulažemo u obrazovanje naših časnika, ali i promičemo obrazovanje i razvoj karijere mladih vojnikinja i vojnika.
 
Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pula i Ploče. Donijeli smo Strategiju nacionalne sigurnosti i razvili sustav domovinske sigurnosti. Značajno smo povećali obrambeni proračun te u prošlom i sadašnjem mandatu mnogo uložili u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. Nastavljamo s izgradnjom obalnog ophodnog broda. Nabavljamo višenamjenske borbene helikoptera „Black Hawk“. Radimo na remontu transportnih helikoptera,  Opremamo borbena vozila „Patria“ novim topom i protuoklopnim sustavima te nabavljamo moderne besposadne zrakoplovne sustave.
 
U suradnji s našim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama opremit ćemo Hrvatsku vojsku borbenim vozilima Bradley.
 
A danas, na 30. rođendan Hrvatske vojske, u znak zahvalnosti za vašu požrtvovnost i odanost, zadovoljstvo mi je da je naša Vlada donijela stratešku odluku o nabavi jednog od najmodernijih višenamjenskih borbenih aviona, francuski Rafale.
 
Time će nove generacije hrvatskih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, za sljedećih 30 do 40 godina, imati vrhunsku opremu za zaštitu hrvatskog neba, mora i kopna.
 
Osim moćnog strateškog sredstva odvraćanja Hrvatska će raspolagati i najmodernijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe.
 
Ovdje nije samo riječ o najvećem ulaganju u obranu od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost Lijepe Naše!
 
Dragi časnici, dočasnici, vojnikinje i vojnici, modernizacija Hrvatske vojske jest važna i nju ćemo nastaviti, ali vi ste ono najdragocjenije što Hrvatska vojska ima!
 
Zato vam želimo omogućiti poticajne uvjete za razvoj, obrazovanje i obuku za razvoj karijere u Hrvatskoj vojsci što je ključno za jačanje i perspektivu hrvatske vojske u cjelini. 
 
Hrvatska je ponosna na vas, hrvatski narod je ponosan na vas, a Vlada će biti odgovorna  i nastaviti vas podupirati s jednakim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom mogli uskliknuti "Domovini vjerni!"
 
Dragi časnici, dočasnici, vojnikinje i vojnici Hrvatska je ponosna na vas! Vlada će vas podupirati s jednakim žarom kao i prije 30 godina kako biste uvijek s ponosom mogli uskliknuti "Domovini vjerni!"


Pisane vijesti | Andrej Plenković