Vučković: Dio prosvjednika nema nikakve veze s poljoprivredom

Slika /Vijesti/2023/Studeni/23 studenog/Vučković 7.jpg

Više od 90% gospodarstava na kojima se pojavila afrička svinjska kuga imalo je problema s poštovanjem propisa biosigurnosti, kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon današnjeg prosvjeda poljoprivrednika okupljenih u Stožeru za obranu hrvatskog sela i novoosnovanom Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi koji traže da se zaustavi eutanazija zdravih svinja i kategorizacija objekata za njihovo držanje.

Dodala je da se propisi koji se odnose na biosigurnost moraju poštovati.
 
''Više od 90% gospodarstava na kojima se potvrdila afrička svinjska kuga imalo je problema s poštovanjem biosigurnosti'', istaknula je.
 
Govoreći o tradiciji u svinjogojstvu u Hrvatskoj, kazala je da svi svinjogojci u kategoriji 4 poštuju tradiciju, biosigurnost. Među njima se, kaže, bolest potvrdila samo na jednom gospodarstvu. Ona gospodarstva u kategoriji 3 imaju evidentiranu bolest u manje od 10%.
 
''Mogu razumjeti sve ljude kojima je teško, zbog ograničenja prometa, zbog činjenice da su u zoni ograničenja. Zona ograničenja neće se lako smanjivati dok god postoji sumnja na ilegalni promet.''
 
Stoga je apelirala, kako bi se što prije u potpunosti suzbila bolest i riješila pitanja ograničenja u prometu, da se poštuju sva pravila koja se odnose na biosigurnost.
 
''Što se tiče ekonomskih i socijalnih posljedica koje ostavlja bolest, mi smo predložili i donijeli niz mjera'', dodala je.
 
Dio političara, saborskih zastupnika iskazao je potporu prosvjednicima. Na pitanje koliko je politikanstva u pozadini svega, ministrica Vučković kazala je da politika svakako ima utjecaj na ove događaje.
 
''Neki političari pokušavaju sebi osigurati dodatan prostor, ignoriraju i struku i znanost'', ustvrdila je Vučković.
 
Istaknula je opet da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede itekako cijene važnost Slavonije za hrvatsku prehrambenu sigurnost i da su uložena znatna sredstva.
 
"Veliki dio svinjogojaca razumije i primjenjuje mjere''
 
Prosvjednici su rekli da će neće odustati sve dok Ministarstvo ne odgovori na njihove zahtjeve. Ministrica je kazala da je danas prosvjedovao samo jedan manji broj svinjogojaca.
 
''Veliki dio svinjogojaca razumije i primjenjuje mjere. Vjerojatno se pojavljuje i niz drugih poljoprivrednika koji imaju neki drugi problem, pa se sad to povezuje s afričkom svinjskom kugom. Dio prosvjednika, koliko ja znam, nema nikakve veze s poljoprivredom.''
 
Napomenula je da Ministarstvo poljoprivrede zahtjevima svinjogojaca udovoljava sukladno mogućnostima te da će s takvom politikom nastaviti.
 
"Oni koji su očuvali svinjogojstvo trpe posljedice ograničenog prometa"
 
Ministrica je govorila i o odštetama, isplaćenom novcu. Kaže da se Hrvatska odlučila nadoknaditi ljudima štetu koju trpe, uložiti dodatna sredstva i u edukaciju i u prekategorizaciju.
 
''Isto tako tu je niz mjera onima koji ne mogu u kratkom roku postići uvjete koji se traže za današnje svinjogojstvo. Razumijem ljude koji sada govore o posljedicama ograničenja prometa. Odgovorili smo nizom mjera, ali te ćemo mjere još dodatno nadograditi'', izjavila je.
 
Istaknula je da je do sada isplaćeno malo više od 1.200 korisnika, a iznos je premašio sedam milijuna eura.
 
''Mnogi poštuju mjere biosigurnosti, uspjeli su očuvati svinjogojstvo i trpe posljedice ograničenog prometa. Njima trebamo dodatno odgovoriti, požuriti isplate i to će ministarstvo raditi'', zaključila je ministrica poljoprivrede.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković