Vučković: Ministarstvo poljoprivrede provjerava sve tvrdnje vezane za postupak eutanazije

Slika /Vijesti/2023/Rujan/17 rujna/Vučković 4.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na svom Facebook profilu osvrnula se na slučaj eutanazije 40 svinja s gospodarstva u Andrijaševcima, koje su ležale uz cestu. 
 

Ministrica smatra da su scene iz Andrijaševaca potresne, kao što su i brojne scene s gospodarstava koja su doživjela sličnu sudbinu protekla tri mjeseca.
 
Napisala je da Ministarstvo poljoprivrede svaku iznesenu tvrdnju o navedenoj situaciji u vezi s postupkom eutanazije, dezinfekcijom i odvozom provjerava i u skladu sa službenim informacijama daje očitovanje. „I unatoč tome što stvari uvijek mogu biti bolje, teret kojeg u ova tri mjeseca, pored posjednika, podnose ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori i pripadnici civilne zaštite je ogroman“, poručila je Vučković na Facebooku.
 
Osvrnula se i na priče o "nekoliko ili jednoj pozitivnoj svinji", a o "eutanaziranim svim svinjama na gospodarstvu".
 
Ministrica je ustvrdila da ne postoji veterinar u Hrvatskoj niti u svijetu koji smatra da, ukoliko je jedna svinja na gospodarstvu bolesna, ostale mogu ostati zdrave. „Ne samo to, prema mojem iskustvu, teško je pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu. Ne zove se bezveze kuga“, dodala je.
 
Iako smo, napisala je Vučković, posljednjih nekoliko godina u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede uložili ogromne ljudske i financijske napore, svjesna sam da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja koji ima veze s tradicijom kao i povijest u kojoj nije bilo ovakvih bolesti, teško prihvatiti neke činjenice.
 
Nitko ne želi uništiti Slavoniju; Vlada u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura
 
„No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti“, istaknula je.
 
Vučković je naglasila da nitko ne želi uništiti Slavoniju, podsjetivši da je Vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. „I to nije bez rezultata. Najveći broj mladih poljoprivrednika je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, isto tako, najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom imamo danas u odnosu na 2016. godinu“, poručila je.
 
Unatoč depopulacijskim trendovima, dodala je ministrica, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i manje - više, uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava. „Nikad neću promijeniti mišljenje da to ne bi mogle druge političke opcije, jer nisu imale niti će ikad imati tako jasan okvir, sadržaj i mjere za Slavoniju“, napisala je Vučković.
 
Naglasila je da je eutanazija u dvorištima težak teret i za posjednika i za prisutnog veterinarskog inspektora, ovlaštenog veterinara, veterinarskog tehničara i civilnu zaštitu, ako je prisutna. Zato smo, dodala je, omogućili i druge mjere poput prisilnog klanja.
 
„U kratkom vremenu smo stvorili sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Omogućili smo još jednom popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla“, napisala je Vučković.
 
Štete ćemo nadoknaditi
 

Smatra da sustav treba u cijelosti koristiti odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno. „To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100%-tne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije (poput odvoza na prisilno klanje). To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodavajući maglu i hraneći se tuđom mukom“, ustvrdila je Vučković.
 
Poručila da će se štete nadoknaditi. „Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere - oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd. Sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj i zato treba neko vrijeme. Međutim, bez sumnje ćemo izvršiti“, zaključila je svoju objavu ministrica Vučković.
 

Pisane vijesti