Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu

Država će međimurskim cvjećarima i drugim poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu pomoći u obnovi njihovih gospodarstva, a razmotrit će i mogućnost posebnog programa potpora, rekla je u petak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Štete su jako velike, pogođen je centar proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj, a najveće štete su u Varaždinskoj županiji, rekla je ministrica i dodala da je riječ o relativno malom, ali vrlo važno području u proizvodnji cvijeća i određenih povrtnih kultura.

"Obnovit ćemo poljoprivredna gospodarstva primjenom mjere iz Programa ruralnog razvoja koja omogućuje stopostotni povrat investicijskih troškova za urušena gospodarstva uslijed elementarnih nepogoda", rekla je Vučković.

Napomenula je da će poseban izazov biti brzina, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju.

Najavila je da će država dodatno, kao lani nakon nevremena u Požeštini, razmotriti mogućnost posebnog programa potpore koji bi trebao poljoprivrednicima nadoknaditi dio izgubljenih prihoda, jer su uništeni proizvodi bili spremi za tržište.

Što se tiče protugradne obrane, ministrica je rekla da Ministarstvo poljoprivrede za nju nije nadležno te kako nema znanstvenih i stručnih dokaza da je riječ o učinkovitom sustavu, što potvrđuje Svjetska meteorološka organizacija.

Nevrijeme pogodilo šest županija

No, kako je dodala, postoji preventivno investiranje u sustave zaštite po put mreža kao i razrađene potpore za to. Iako je dobar dio poljoprivrednika o tom informiran, ima i koji nisu, pa ministrica kaže da treba osmisliti sustav njihova informiranja koji se neće oslanjati samo na javnu savjetodavnu podršku.

Jako nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom pogodilo je u srijedu šest županija u popodnevnim i večernjim satima.

Olujno nevrijeme pogodilo je Varaždinsku županiju s tučom veličine lješnjaka do jajeta, a zabilježena je znatna šteta na objektima i vozilima, posebice na plastenicima i poljoprivrednim kulturama te drugoj imovini.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nevrijeme je oštetilo osobne automobile, krovove obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

U Međimurskoj županiji tuča je mjestimice bila veličine oraha te je padala u više gradova, ali nije bilo dojava o značajnijim štetama na objektima ili vozilima.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je uzrokovalo i požar krova na kući, a oštetilo je krovište na tri kuće te odnijelo lim ili oštetilo crijep s pet gospodarskih objekata.

Nevrijeme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo je bez tuče.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti