Vučković: Nema problema za cijene ili količine umjetnog gnojiva

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je danas u Karlovcu, na susretu s poljoprivrednicima koji su dobili potpore za ruralni razvoj, da se za predstojeću jesenjsku sjetvu ne očekuju problemi s opskrbom umjetnim gnojivom ni po pitanju količina ni cijena.
 
“Po našim podacima, gnojiva ima dovoljno, a cijene su na razini onih u proljetnoj sjetvi, između 600 i 1.000 kuna. Cijene ovise o vrsti gnojiva, za neka od njih cijena je i nešto niža nego u proljeće”, rekla je ministrica Vučković.
 
Devet poljoprivrednih gazdinstava iz Žakanja, Draganića, Pravutine, Vojnića, Krnjaka, Cetingrada, Slunja, Ogulina i Plaškog dobilo je ukupno tri milijuna kuna potpora i to za mlade poljoprivrednike i za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava.
 
Ministrica se osvrnula i na druge potpore, npr. za diverzifikaciju, odnosno stvaranja novih usluga i proizvoda, da bi ruralne zajednice bile vitalne.
 
“Za malu i otvorenu zemlju kakva je Hrvatska diverzifikacija, podupiranje kvalitete i prepoznatljivosti jedini je pravi put, pri čemu treba voditi računa o prehrambenoj sigurnosti, tako da mogu reći da su pred nama veliki izazovi”, rekla je Vučković i naglasila da je riječ o strateškoj proizvodnji, u kojoj se žele podupirati i velika gospodarstva.
 
Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin poslala je poljoprivrednicima poruku da "još izostaje njihovo udruživanje, međusobno povezivanje" te da nedostaju skladišta, sušare i hladnjače, ali da će se to promijeniti kada se realizira projekt gradnje Centra za distribuciju i logistiku voća, povrća, žitarica i konoplje u Cetingradu, a u Krnjaku sagradi mljekara i klaonica.
 
Kako je rekla Vučković, u Karlovačkoj županiji je oko 7.000 poljoprivrednih proizvođača, što je dvostruko više u odnosu na 2015. godinu, a da je udio mladih među njima porastao s devet na 16 posto, što je više od nacionalnog prosjeka.
 
No, dodala je da to nije dovoljno, da starosna struktura na selu nije dobra te da će se u idućih nekoliko godina podupirati rast udjela mladih poljoprivrednika.
 
Podsjetila je također da je među posljednjim općim mjerama Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, 240 milijuna kuna usmjereno na mikro, male i srednje poljoprivredne prerađivače, 200 milijuna kuna za prerađivače i poljoprivrednu industriju i 100 milijuna kuna za ublažavanje posljedica od suše. Najavila je da će iznos za sušu nastojati još povećati.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti | Marija Vučković