Vučković obišla projekte na Braču financirane iz Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je obišla neke od najznačajnijih projekata financiranih iz Programa ruralnog razvoja na otoku Braču koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života, kao i tvrtku Sardina te novu uljaru i kušaonicu Grikula, priopćeno je iz tog ministarstva.

S ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić te u nazočnosti općinskih načelnika s Brača, Vučković je obišla 33 milijuna kuna vrijedne projekte financirane uz pomoć Mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Održala je i radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave, posjetila tvrtku Sardina i novu uljaru i kušaonicu Grikula. U nazočnosti župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i načelnika Ranka Blaževića u Općini Sutivan otvorila je i Dječji vrtić Babarin vrijedan 7,7 milijuna kuna, osiguranih iz istog Programa, navodi se u priopćenju.

Zajednički projekt općina Sutivan, Postira i Nerežišća

Također, obišla je o neke od najznačajnijih projekata Programa ruralnog razvoja koji se tiču unaprjeđenja društvene infrastrukture i kvalitete života lokalnog stanovništva, uključujući vatrogasni dom DVD Supetar, zajednički projekt općina Sutivan, Postira i Nerežišća.

Riječ je o najvećem takvom projektu u Hrvatskoj, vrijednom 14,6 milijuna kuna te jedinstvenom po sadržaju. Napravljen je u tri modula te je predviđen za centar za obuku i za druge službe, kao i evakuacijski centar u slučaju potrebe, čime će se smanjiti rizik od požara te povećati sposobnost za suzbijanje požara na ovom području, kaže se u priopćenju.

Također, prometnicu vrijednu 7,4 milijuna kuna koristit će poljoprivrednici, stočari i vinogradari te je preduvjet održivog gospodarenja otpadom na otoku Braču, a 2700 metara dug kolektor vrijedan 4,4 milijuna kuna doprinijet će razvoju aglomeracije, ekološkom zbrinjavanju otpadnih komunalnih voda, očuvanju okoliša te povećanju turističkih i gospodarskih mogućnosti, navodi se u priopćenju.

"Zajednički rad lokalne zajednice i državnih tijela rezultirao je s više od milijardu kuna ulaganja u dvije stotine vrtića koje smo izgradili ili opremili sredstvima Programa ruralnog razvoja, među kojima i danas otvoreni Dječji vrtić Sutivan. Takvi projekti ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja su neophodni za rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, iako se na prvu ne čine takvim", istaknula je Vučković.

37 milijuna kuna za četiri vatrogasna doma

Dodala je da je samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgrađeno i/ili opremljeno 18 dječjih vrtića, u vrijednosti većoj od 84 milijuna kuna, a odobrena je i vrijednost potpore od 37 milijuna kuna za četiri vatrogasna doma.

"U idućem razdoblju nastavit ćemo s takvim važnim ulaganjima u različitu društvenu i komunalno infrastrukturu te podizati kvalitetu života u našim ruralnim krajevima i stvarati preduvjete za generacijsku obnovu“, izjavila je.

Vučković je posjetila i tvrtku Sardina, utemeljenu 1907. godine. Početak nove ere u poslovanju ove tvrtke bilo je otvaranje nove tvornice na predjelu Ratac, koja se svojim posebnostima svrstava u jednu od najmodernijih takvog tipa u Europi. Danas je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, snažno izvozno orijentirana, uspješni korisnik Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo te posjeduje vlastitu ribarsku flotu od čak 7 brodova i proizvodne linije velikih kapaciteta, ističe se.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 541 milijuna kuna od 743 milijuna kuna odobrene potpore, dok je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno ukupno 1028  projekata i dodijeljena potpora u iznosu od gotovo 317 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 216 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti