Vučković: Poljoprivredna proizvodnja lani narasla na 24,5 milijardi kuna

Slika /Vijesti/2023/Rujan/28 rujna/Ministrica Vučković Jesen u Lici.jpg

Vrijednosti poljoprivredne proizvodnje lani je porasla za četiri milijarde kuna, na 24,45 milijardi kuna, što je dobar pokazatelj i govori da poljoprivredna proizvodnja raste, ocijenila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, napominjući kako je na rast utjecala i inflacija, ali to nije jedini ni najznačajniji razlog rasta.

"Naravno da je inflacija imala utjecaj na tu vrijednost, ali nikako nije ni jedini niti najznačajniji razlog rasta za četiri milijarde kuna", rekla je ministrica Vučković u izjavi novinarima u Gospiću gdje je sudjelovala na otvorenju trodnevne gospodarsko-turističke manifestacija "Jesen u Lici", koja je okupila oko 350 izlagača.

Stopa rasta poljoprivredne proizvodnje najviša posljednjih godina

Vučković je navela i kako je stopa rasta poljoprivredne proizvodnje od 18,7 posto najviša posljednjih godina.

To je dobar pokazatelj i to govori da vrijednost poljoprivredne proizvodnje raste, a imamo i druge dobre pokazatelje, poput generacijske obnove i korištenje poljoprivrednih površina, istaknula je.

Podaci DZS-a o ekonomskim računima za poljoprivredu u 2022. godini pokazuju da je bruto dodana vrijednost iznosila 12,9 milijardi kuna i porasla je za 17,8 posto u odnosu na 2021. godinu.

Ministrica je ocijenila da je inflacija znatno usporila, dodavši da poželjniji makroekonomski pokazatelji govore da više vladinih mjera daje rezultate.

Podsjetila je da inflacija usporava od travnja, s izuzetkom kolovoza, te da se stabilizirala i proizvodnja.

"Ali cijene, naravno, ovise o ponudi i potražnji, pa je Vlada Republike Hrvatske reagirala kontrolom cijena, kao zakonom predviđenom mjerom. Inflacija se ne može odjednom vratiti na ranije razine, ali se spušta i stabilizira", istaknula je Vučković.

Spomenula je i osjetljive segmente poljoprivredne proizvodnje, među kojima i mliječno govedarstvo i općenito mljekarski sektor, kojeg je napustio velik broj poljoprivrednih proizvođača.

Potpore usmjeravamo posebno na osjetljive sektore

Kako je istaknula, analizirali su razloge i ustanovili da je dio to učinio stoga što ostvaruju viši dohodak u drugim djelatnostima i oni nisu napustili poljoprivredu.

Zato mi svoje potpore usmjeravamo posebno na osjetljive sektore, naglasila je.

Na novinarski upit jesu li izmjene Kaznenog zakona koje se najavljuju udar na medijske slobode, Vučković je odgovorila da nisu.

"Naravno da to nije udar na medijske slobode. Cjelokupni paket izmjena ima za cilj štititi privatnost i njegovati presumpciju nevinosti kao osnovno načelo, pri čemu se poštuju medijske slobode", zaključila je ministrica.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti