Vučković: Šećera na domaćem tržištu ima dovoljno, nema razloga za nestašicu

Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno i nema razloga za nestašicu, rečeno je u petak nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s upravom županjske šećerane, uz poruku da Vlada želi podržati proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj i jedinu preostalu hrvatsku šećeranu.

"Danas smo razgovarali o dodatnim potporama toj proizvodnji jer opet imamo smanjenje površina, a zahtjev za potporama opravdan je i zbog činjenice da zbog suše imamo značajan pad prinosa šećerne repe. Zato ćemo s proizvođačima razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti", rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je da je Vlada podržala prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije.

"Započeli smo rad na tom programu i pozdravljam sve dobrodošle prijedloge", rekla je Vučković.

Komentirajući nestašicu šećera na policama pojedinih trgovaca, Vučković je kazala kako po svim dostupnim podacima kojima ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

Nije odgovorila hoće li šećerana u Županji biti u gubicima zbog ograničene cijene šećera u maloprodaji, rekavši kako ministarstvo ne može ulaziti u pojedinačnu bilančnu poziciju tvrtke, ali će pokušati kompenzirati sve eventualne gubitke.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti