Vučković: Sektoru ribarstva i akvakulture isplaćeno oko 80 milijuna eura potpora

Slika /Vijesti/2023/Listopad/29 listopada/Ministrica Vučković ribarski sektor.jpg

Zadnje tri godine država je ribarstvu i akvakulturi isplatila oko 80 milijuna eura potpore, rekla je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Šibeniku.

Ta sredstva, kako je navela, doprinijela su oporavku i stabilizaciji njihovog poslovanja bez ozbiljnih negativnih posljedica, o čemu najbolje govore podaci o konstantnoj pozitivnoj vanjsko-trgovinskoj bilanci, povećanju proizvodnje u akvakulturi te povećanju vrijednosti ulova.

Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. do 2022. porasla je 58 posto u količini te 64 posto u vrijednosti, istaknula je Vučković.

Zahvala ministarstvu

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil zahvalio je ministarstvu na suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara.

"Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za četiri posto",  rekao je.
Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, rekao je Kratohvil.

Najveća ulaganja ikad

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju iznose i podatke kako se provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka.

Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno pet novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.

Bilanca pozitivna

Kako se navodi u priopćenju, Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. U 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona, u vrijednosti 248 milijuna eura, a izvezeno 66 tisuća tona, u vrijednosti 312 milijuna eura.

Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna, navodi se u priopćenju.

Inače, teme danas održanog prvoga dana Susreta ribara bile su aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, inspekcijski nadzor u ribarstvu te izazovi koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković