Vučković u Sisku: Dosad smo kontaktirali s gotovo 3500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je danas u Sisku da su predstavnici ministarstva kontaktirali gotovo 3500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na potresom pogođenim područjima, a da je dosad, među ostalim, zabilježeno oko 1900 oštećenja na objektima za proizvodnju.

O projektima revitalizacije pogođenih područja
 
Ministrica Vučković je posjetila Sisačko-moslavačku županiju gdje je s predstavnicima županija pogođenih potresom te regionalnim razvojnim agencijama i lokalnim akcijskim grupama održala sastanak da ih obavijesti o daljnjim planovima pomoći poljoprivrednicima.
 
Razgovarali smo, ne samo o obnovi, već i o iniciranju projekata revitalizacije pogođenih područja, rekla je Vučković koja je svima zahvalila na dobrim programima, projektima i inicijativama.
 
"Isto tako zahvaljujem i na kritikama, one su podsjetnik da popravimo ono što još dosad nismo", istaknula je ministrica.
 
Kako je rekla, zapažen je angažman Stožera i Ministarstva poljoprivrede, osobito u dijelu koji se odnosi na mjere koje su pomogle poljoprivrednom stanovništvu,  a takvih je mnogo na potresom pogođenom području. 
 
Najveći dio vremena smo posvetili novom natječaju za Mjeru 5  programa obnavljanja poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, rekla je ministrica.
 
Uskoro prijedlog EK za promjenu programa ruralnog razvoja
 
Zabilježili smo oko 1900 šteta koji se odnose na objekte za proizvodnju, više od 250 koji se odnosi na mehanizaciju i opremu i gotovo 90 prijavljenih šteta koje se odnose na biljnu proizvodnju, odnosno poljoprivredne usjeve, rekla je  Vučković . 
 
Kako je dodala, primili su niz prijedloga vezanih uz proceduru, a Ministarstvo poljoprivrede radi na njima, uskoro će podnijeti prijedlog za promjenu programa ruralnog razvoja Europskoj komisiji.
 
"Obavili smo niz razgovora i očekujemo pozitivne odgovore. Nismo se zaustavili na tome, odnosno obnovi, već smo govorili i o drugim inicijativama koje mogu biti financirane iz programa ruralnog razvoja, primjerice organiziran program financiranja proizvodnje u zaštićenim prostorima za posebne kulture koje uspijevaju u ovim krajevima. Program se odnosi na mlade poljoprivrednike", rekla je.
 
"Pohvalila bih angažman Županije i županijske razvojne agencije "koja je skupila pisma i pozive na iskaz interesa tridesetak mladih poljoprivrednika što nije malo i nastavit ćemo dalje", rekla je nakon sastanka ministrica Vučković.
 
Na kraju je potvrdila kako su predstavnici ministarstva dosad već kontaktirali s gotovo 3500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, s nekima neposredno obilazeći ih, a s manjim brojem telefonski. Kako bi se upoznala s problemima poljoprivrednika na stradalom području po završetku sastanka je ministrica Vučković otišla u posjetu jednom poljoprivrednom gospodarstvu u Strašnik.

Izvor: Vlada / Hina 
 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković