Vučković: U tijeku zbrinjavanje stoke s potresom pogođenih područja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom kako ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te kako je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata.

"U tijeku je zbrinjavanje stoke, odnosno premještanje iz objekata koji su rizični", kazala je Vučković napominjući kako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede dogovorila premještaj na određene farme na križevačkom području.

"Zahvaljujem tim vlasnicima koji pomažu, također i svim veterinarskim službama i ambulantama koje su pogođene na ovom području i rade", kazala je Vučković navodeći da na tom području rade četiri veterinarske ambulante i dostupno je 34 veterinara.

Ministrica je rekla i kako su angažirali upravu za stručnu podršku, odnosno bivšu savjetodavnu službu sa svih terena u Hrvatskoj da kontaktiraju i zovu poljoprivrednike, posebno vezano za osiguranje hrane za životinje, premještaj i skupljanje podataka o štetama. 

"Nakon što ti podaci budu potpuni, temeljiti i ispravni pristupit ćemo sanaciji kroz mjere Programa ruralnog razvoja", kazala je. 

Najavila je i bržu isplatu izravnih plaćanja za poljoprivrednike Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te grada Vrgorca koji kreću već od ponedjeljka.

Kazala je i kako je u potresu stradala i drvna industrija, nekoliko važnih gospodarskih subjekata.

Vučković je u nazočnosti župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića i gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića posjetila pogođena poljoprivredna gospodarstva, lokalnu veterinarsku stanicu i Lovačku kuću Brezovicu.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede je ranije danas izvijestilo da su u stalnom kontaktu s poljoprivrednicima i u koordinaciji s nadležnim službama na potresom pogođenim područjima, kako bi se osigurala pomoć u zbrinjavanju životinja te distribucija i nabava hrane za životinje.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako su istaknuli, osigurati potrebne količine hrane za stoku i distribuirati je na stradala područja. Poručili su također i da će poljoprivrednici sa stradalih područja pomoću mjera iz Programa ruralnog razvoja moći obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković