​Vučković: Više od pet milijardi eura za poljoprivredu do 2027. godine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je najavila kako će za razvoj hrvatske poljoprivrede u novom financijskom razdoblju do 2027. godine biti osigurano više od pet milijardi eura.

"Što se tiče višegodišnjeg financijskog okvira za poljoprivredu, možemo očekivati više od pet milijardi eura do 2027. godine. Točna brojka iznosi 5.292.743.355 eura, no takva je trenutno a može se promijeniti ovisno o određenim indeksima," rekla je ministrica Vučković novinarima u Splitu, gdje je otvorila konferenciju "Hrvatski branitelji na svojoj zemlji - Poljoprivreda na kršnim područjima - prilike i izazovi".
 
U prijelaznom razdoblju, koje obuhvaća 2021. i 2022. godinu, za poljoprivredu je u Hrvatskoj planirano utrošiti oko 1,75 milijardi kuna, dodala je.
 
"Jedan dio tog iznosa za prijelazno razdoblje odnosi se na izravna plaćanja, tj. za dohodovnu potporu za sigurnost poljoprivrednika, a drugi dio je za dosadašnje mjere programa ruralnog razvoja, a odnosi na male investicije i na društveno komunalnu infrastrukturu te na nove posebne potpore vezane za gospodarenje u težim uvjetima, ekološku poljoprivredu  i dobrobit životinja", kazala je Vučković.  
 
Prva reformska aktivnost je izgradnja nedostajućih skladišno-distribucijskih kapaciteta i udruživanje proizvođača
 
Kako je navela, prva reformska aktivnost je izgradnja nedostajućih skladišno-distribucijskih kapaciteta i to uz udruživanje proizvođača, jer investicije same po sebi ništa ne nose ako se ne ostvari udruživanje proizvođače, koji će zajedno tržiti.
 
Druga reformska  aktivnost vezana za komasaciju. "Planiramo komasirati 18 tisuća hektara zemljišta i to je vrlo izazovna aktivnost," poručila je ministrica Vučković.
 
Nadalje, treća reformska aktivnost u poljoprivredi je digitalizacija, odnosno osiguranje sljedivosti proizvoda  od polja od hrvatskih potrošača, dok je četvrta reformska aktivnost iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak koji se odnosi  na poljoprivredu opremanje posrednika u lancu opskrbe hranom. "To su oni koji s jedne strane pomažu potrebitima, a s druge strane pozitivno utječu na smanjivanje otpada u Hrvatskoj", objasnila je Vučković, napomenuvši da do sada u Hrvatskoj nije bilo odgovarajućih mogućnosti s potrebnom logistikom, opremom  i transportnim sredstvima-
 
Na upit može li se zbog aktualnog porasta cijena u Hrvatskoj dogoditi scenarij "praznih polica" kao u Velikoj Britaniji, ministrica Vučković  je kazala kako se to "ne može potpuno isključiti."
 
"Tržišna  kretanja sada su uredna, a ja ne mogu prognozirati što se može dogoditi s određenim proizvodima ili sirovinama koje u značajnoj mjeri imaju, posjeduju ili prodaju najveće svjetske zemlje izvoznice. Ne može se potpuno isključiti  neki oblik nestašice, no zasad su tijekovi što se tiče zajedničkog tržišta i RH uredni, a svakako nam je  obveza to pratiti i uočavati na vrijeme eventualne značajnije poremećaje," rekla je ministrica Vučković.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković