Vučković za HTV: Poljoprivrednicima iz Višegodišnjeg financijskog okvira 5 milijardi eura

Jedna od gospodarskih grana kojoj će trebati pomoć u oporavku od krize je i poljoprivreda. Zbog mraza i niskih temperatura posljednjih dana stanje je još teže. Kako će država pomoći poljoprivrednicima u Dnevniku HTV-a govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Ministrica je istaknula da će hrvatski poljoprivrednici putem Višegodišnjeg financijskog okvira dobiti 5 milijardi eura europskog novca, od čega je više od 200 milijuna eura namijenjeno za ruralni razvoj.
 
288 milijuna kuna za komasaciju poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o 18 tisuća hektara
 
Najavila je ulaganje od 288 milijuna kuna u dugoočekivanu i neprovedenu komasaciju poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o 18 tisuća hektara, rekla je Vučković.
 
Vučković je rekla kako već sada, putem prijelazne uredbe koju je osiguralo baš hrvatsko predsjedavanje EU-om, mi u poljoprivredi trošimo nova sredstva iako nije usvojen paket zajedničke poljoprivredne politike. Tom prijelaznom uredbom za 2021. i 2022. osigurali smo kontinuitet financiranja u poljoprivredi, potpore poljoprivrednicima da se osjećaju sigurno, istaknula je ministrica.
 
O recentnom natječaju za mjeru 21, za potpore poljoprivrednicima koji su imali gubitak veći od 15% zbog pandemije, Vučković je rekla kako je 5-6 dana prije isteka roka za pomoć u preradi i poljoprivredi zaprimljeno 170 prijava.
 
Pomoglo se i sektoru vina u koji je uloženo 57 milijuna kuna putem kriznih mjera za destilaciju i skladištenje.
 
Od mraza se najbolje osigurati, državna sredstva za tu namjenu povećana na 146 milijuna kuna
 
O aktualnom problemu mraza koji nanosi velike štete poljoprivrednicima rekla je kako pojava mraza nažalost više nije izuzetak i najbolji način borbe je opremanje trajnih nasada opremom protiv mraza te osiguranje.  Navela je kako interes poljoprivrednika za osiguranjem nasada raste, pa su državna sredstva za tu namjenu povećana na 146 milijuna kuna, a broj očekivanih prijava popeo se na približno 10 tisuća, dok je 2016. bio četverostruko manji.
 
Izvor: HRT / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Marija Vučković