Vučković za RTL: Razgovarat ćemo sa svinjogojcima. Ukidanje kategorizacije bio bi korak unazad

Slika /Vijesti/2023/Listopad/29 listopada/Ministrica Vučković RTL Danas 30.10.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u razgovoru za RTL Danas, odgovorila je na neke zahtjeve uzgajivača svinja. Kazala je da je kategorizacija jedan od najboljih poslova koji su se mogli napraviti posljednjih nekoliko godina. Putokaz koji se pokazao potpuno ispravnim, rekla je.

"Imate vrlo mali postotak gospodarstava do današnjeg dana s kojih su eutanazirane svinje, a da su bili u kategoriji u kojoj se poštuje biosigurnost", poručila je Vučković.
 
Odbacila je navode prosvjednika o ultimativnoj eutanaziji svinja, rekavši da postoji uredba u kojoj stoji da treba ukloniti svinje na objektima koji ne mogu postati dio sigurnosti u kratkom vremenu.
 
"Odustajanje od te mjere bio bi strašan korak unatrag", kazala je ministrica.
 
Za 819 uzgajivača dosad osigurano 4,47 milijuna eura
 
"Mislim da svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kad suzbija bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. Kao rijetko koja država, nisam sigurna postoji li ijedan ovakav primjer, smo odlučili iznaći načina da svima, bez obzira na kategorije, platimo, nadoknadimo izgubljenu vrijednost", ocijenila je.
 
Ministrica poljoprivrede kazala je da je na današnji dan proknjiženo 4,471 milijuna eura za 819 uzgajivača.
 
Poručila je da će prosvjednike primiti na sastanak, a što se tiče svinjokolje, ona nije dopuštena na području zaraze i nadzora.
 
Samo jedna zaražena životinja može uzrokovati štete koje se mjere u milijunima eura
 
"Za vlastite potrebe, kod fizičke i pravne osobe na gospodarstvu se ne može klati svinja iz zone ograničenja, no može se na tradicionalan način prerađivati meso koje nije iz zone ograničenja", izjavila je ministrica Vučković.
 
Upitana o slučaju kršenja mjera u Ivankovu, ministrica je rekla da je riječ o posjedniku sa samo jednom životinjom, no samo jedan slučaj ilegalnog prometa ili jedna zaražena svinja može nas vratiti dva tri mjeseca unatrag i uzrokovati štete koje se mjere u milijunima eura, ocijenila je.
 
Broz zaraženih svinja u opadanju
 
"Što se tiče Vukovarsko srijemske županije u tijeku je uklanjanje svinja u 40-ak objekata oko do 1000 svinja to ide dobro, to bi trebalo završiti idućeg tjedna. U Osječko-baranjska nešto više od 10 000 svinja, s više od 1000 objekata", kazala je ministrica, dodavši da je broj oboljelih svinja u opadanju.
 
"U petak u Vukovarskoj srijemskoj dva slučaja, nekad je to koji slučaj više, nekad manje. One su niže nego prije tri ili četiri tjedna, ali uvijek treba biti oprezan osobito kad se pojavljuje bolest u novim selima", izjavila je.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković