Vučković: Zbog zaštite zdravlja povukli smo već 80 proizvoda

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u subotu da je Ministarstvo ove godine s tržišta povuklo blizu 80 proizvoda zbog etilen oksida, više nego u cijeloj prošloj godini, a da to radi jer želi zaštititi potrošače.  

"Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da predstavljaju rizik, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza", izjavila je Vučković novinarima na ZeGeVege festivalu.  
 
 Napomenula je da situacija s etilen oksidom nije započela u posljednja dva mjeseca, nego se intenzivirala slijedom stajališta nacionalnih koordinatora. 
 
Odgovorila je na dvojbe proizvođača koji se pitaju zašto je njihov proizvod povučen ako dodatne analize pokazuju da u njima nije pronađen etilen oksid.
 
Pojasnila je da oni nisu nikada tvrdili da jest, ali da je slijedom upute onih koji su najstručniji za to pitanje, donesena odluka da se proizvod povlači ukoliko je u bilo kojoj fazi procesa njegova nastajanja korišten aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske, a koji je imao u sebi sastav etilen oksid.
 
Ministrica napominje da to ne znači da se taj etilen oksid uopće nalazi u krajnjem proizvodu te da je možda ušao na početak u neku sirovinu. 
 
"Dakle, nismo nikad tvrdili da je pronađen u svim, jednostavno slijedom poštivanja metode potpune slijedivosti, povlače se svi u koje je u bilo kojoj fazi procesa proizvodnje ušao aditiv iz točno određenog lota", objasnila je ministrica Vučković. 
 
Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić kaže da se svaki dan podaci mijenjaju, ali da je sada sigurno već negdje 80 opoziva proizvoda. 
 
"Povećani broj opoziva je zapravo rezultat povećanog broja povlačenja s tržišta proizvoda u koji je ugrađen aditiv u kojem je detektiran etilen oksid. Pošto se ne može s potpunom sigurnošću isključiti rizik za zdravlje potrošača, finalni proizvodi se povlače bez da se obavljaju uzorkovanja i analize i bez da se u njima uopće detektira etilen oksid", objasnila je Karačić. 
 
"Upravo zato što se ne može s potpunom sigurnošću procijeniti rizik zbog toga što ne postoje utvrđene toksikološke granice i uopće se ne može napraviti odgovarajuća procjena rizika prima modelom, pa je tako nije mogla utvrditi niti Europska agencija za sigurnost hrane, donesena je odluka da se u svim zemljama članicama povlače proizvodi bez dodatne procjene rizika niti detekcije u finalnom proizvodu", istaknula je Karačić. 
 
Na pitanje novinara što je s ljudima koji su konzumirali takve proizvode, Karačić je istaknula da su rizici za zdravlje minimalni, svode ih na najmanju moguću razinu.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković