Vukovar ima potporu svih institucija, došli smo u Kolonu sjećanja izraziti poštovanje prema žrtvi Vukovara i branitelja

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/18 studeni/Image-1 (1).png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s članovima Vlade sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u  20. koloni sjećanja, a potom i na misi za žrtve iz Domovinskog rata grada Vukovara.
 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru,  odajući počast svim stradalima i nestalima u obrani Vukovara.
 
Premijer Plenković položio je vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju kod mjesta masovne grobnice na Ovčari.
 
Poštovanje i pijetet žrtvama
 
Uoči sudjelovanja u Kolonu sjećanja, premijer Plenković je kod Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dao izjavu medijima.
 
"Došli smo u 20. kolonu sjećanja nakon okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izraziti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja i svih koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, te prema svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske", rekao je premijer Plenković, naglasivši da Vukovsr ima punu potporu svih institucija vlasti.
 
Podsjetio je na niz projekata koji se provode nakon ondje održane sjednice Vlade prije dvije godine, a među ostalim,  zbrinuto je više od 490 obitelji, obnovljene su ili izgrađene nove zgrade, dok je fond za Vukovar povećan za 50 posto i sva su ministarstva angažirana.
 
"Predstoji nam da jačamo i stvorimo uvjete za ulazak privatnih poduzetnika u Vukovar, za otvaranje radnih mjesta, da se izbalansira očiti nedostatak u demografskom smislu koji je ovdje nastao proteklih godina iz razumljivih razloga, te da na taj način pomognemo lokalnoj samoupravi da privlači investitore i da ljudi u konačnici ostaju u ovom najljepšem gradu", istaknuo je.
 
Pregovaramo s Europskom komisijom o sustavu olakšica za Vukovar
 
Premijer Plenković smatra kako se za Vukovar treba stvoriti poseban režim potpora koji bi imao drugačiji sustav olakšica nego što je to u ostalim dijelovima Hrvatske, pa i Europske unije, što se mora prethodno dogovoriti s Europskom komisijom.
 
"Pregovori traju, a mi smo čvrsti u toj namjeri jer smatramo da su specifični razlozi i okolnosti koji su se ovdje dogodili takvi da ih se na razini Europske unije treba i može tražiti", ustvrdio je.
 
Uspješna mirna reintegtacija jedna od ključnih Tuđmanovih ostavštvina
 
Upitan što se promijenilo nakon prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja počinitelja ratnih zločina, Plenković je rekao kako je u ovom mandatu Vlada napravila veliki iskorak, više nego u brojnim godinama prije te se počelo raditi na puno sustavniji način.
 
Komentirajući dolazak predsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Vukovar, rekao je kako je on sam odlučio doći jučer, a svojim je dolaskom poslao poruku pijeteta i poštovanja prema žrtvi Vukovara.
 
"Svaka komemoracija treba prije svega podsjetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali i otvoriti stranice prema budućnosti - stranice pomirbe i suživota", istaknuo je Plenković, podsjetivši da je jedna od ključnih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana upravo mirna reintegracija.
 
,,Na tragu te njegove politike razumijevanja - da treba smanjiti svaku mogućnost za nove poginule, ranjene žrtve, bolne i trajne ožiljke - on je vodio sjajnu politiku, da uz pomoć međunarodne zajednice osigura mirnu reintegraciju", rekao je premijer.
 
Poručio je kako je proces pomirbe suživota težak proces, što potvrđuju i govori svjetskih čelnika na stotoj godišnjici kraja Prvog svjetskog rata. "Živimo na kontinentu gdje proces pomirbe zahtijeva puno ulaganja, znanja o povijesti, dobre volje i suradnje za budućnost", naglasio je.
 
Ratni zločini ne zastarijevaju
 
Upitan je li Tuđmanova odluka o aboliciji bila dobar potez, Plenković je rekao kako se treba napraviti jasna distinkcija Zakona o oprostu za kaznena djela od ratnog zločina.
 
"Ratni zločini su prije svega zločini protiv bolesnih, civila, ranjenika, zarobljenika, tu nema amnestije i oprosta i to treba istražiti do kraja i procesuirati. Oni ne zastarijevaju niti po našem pravu, niti po međunarodnim konvencijama ", istaknuo je Plenković.
 
Na pitanje novinara o tome tko je kriv što u Vukovaru nije zaživio projekt interkulturalne škole, premijer je rekao kako je i to jedan od primjera koji pokazuje koliko je taj proces zahtjevan.
 
"Treba proći određeno vrijeme, kroz proces suživota mora se izgraditi povjerenje, a gradnja povjerenja ide od malih koraka do stvaranja opće klime. Na državi je da stvori opću klimu, a u konkretnom životu to su postupci koji zahtijevaju dosta vremena. Previše je ovdje ožiljaka da bi to išlo preko noći", rekao je Plenković prije početka komemoracije u dvorištu vukovarske bolnice.
 
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković