Vukovar: Obilježen završetak izobrazbe na vojnim školama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_obiljezen_zavrsetak_izobrazbe_na_vojnim_skolama.jpg

VUKOVAR, 25. lipnja 2011.(Hina) - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas u Vukovaru kako su pred Hrvatskom još brojne reforme koje će biti nužno provesti da bi se ostvario daljnji napredak i boljitak Hrvatske, a - kako je istaknuo - građani jako puno očekuju "od nas koji smo izabrani da vodimo zemlju ili onih koji će dobiti tu čast i obavezu".

Na svečanosti, kojom je u vojarni 204. vukovarske brigade HV-a, uz nazočnost najvišega državnog vrha obilježen završetak školovanja polaznika vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Petar Zrinski", predsjednik Josipović je kazao kako je Hrvatska zemlja koja ima "odličnu perspektivu".

Čestitajući polaznicima vojnih učilišta završetak izobrazbe, naglasio je da Hrvatska danas nije ista kao prije dvadeset godina te kako, dok stoji pred njima, osjeća "ponos, dostojanstvo i odgovornost".

"Ne može bilo koja članica biti u Uniji, ona mora imati određeni stupanj razvoja, demokracije, ljudskih prava, načelo pravne države mora biti poštovano. Hrvatska je tu razinu dostignula i s ponosom će polovicom 2013. godine biti punopravna članica EU" poručio je predsjednik Josipović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako je Hrvatska u proteklih dvadeset godina prošla težak i trnovit put, na kojem je ostvarila samostalnost i neovisnost zahvaljujući velikoj žrtvi hrvatskih branitelja.

"Kakve li divne podudarnosti - u vrijeme kada slavimo dvadeset godina hrvatske samostalnosti, dobivamo poziv od najprestižnije gospodarske i političke asocijacije - Europske unije, da joj se pridružimo", rekao je Bebić, istaknuvši kako je Hrvatska sve ono što je do danas postigla, postigla "zato što smo pobjedili".

Bebić je podsjetio na važne povijesne odluke Republike Hrvatske donesene 25. lipnja 1991, kao i na doprinos prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države koji je još 1989. godine Hrvatsku vidio kao članicu zajednice europskih obitelji.

"Danas smo u sjećanju na dvadeset godina hrvatske države, cijeli taj put koji smo prošli i ono što želim u ime Vlade RH reći i na ovom mjestu jest da moramo iza svega biti ponosni", rekla je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izrazivši u govoru na svečanosti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja i Vukovara u Domovinskom ratu.

"Posebnu odlučnost pokazali smo i svladavajući posljednje metre dugog, često nam se činilo i predugog pregovaračkog puta ka punopravnom članstvu u Uniji. Pokazali smo kako je moguće usvajati najviše standarde i provoditi složene reforme, nismo odustajali ni kad se činilo da smo od cilja vrlo daleko, znali smo kako svi zahtijevni poslovi prilagodbe imaju za cilj bolji život građana Hrvatske, pokazali smo kako se nitko nema pravo umoriti u ostvarivanju snažne i demokratske, socijalno i gospodarski jake Hrvatske", poručila je premijerka Kosor.

Polaznicima su se obratili i ministar obrane Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general bojnik Mirko Šundov.

Tijekom svečanosti, podijeljene su diplome četrnaestorici polaznika 13. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, nagrade i pohvale najboljim polaznicima, nastavniku i instruktoru.

Hrvatske vojne škole u školskoj 2020./11. završilo je ukupno 379 polaznika svih razina izobrazbe među kojima i 15 polaznika oružanih snaga BiH, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Promocija polaznika ostalih vojnih škola, izuzev Ratne škole "Ban Josip Jelačić", održana je jučer na svečanosti u Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

U večernjim satima u dvorcu Eltz održat će se koncert Orkestra OS RH i Klape "Sveti Juraj".



Pisane vijesti