Vukovar: Premijer Sanader obišao Otok sportova i naselje Budžak

Predsjednik Vlade Ivo Sanader obišao je danas u Vukovaru Otok sportova i gradsko naselje Budžak, koje već sedam dana ugrožava visoki vodostaj Dunava.

Vukovar, 10. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader obišao je danas u Vukovaru Otok sportova i gradsko naselje Budžak, koje već sedam dana ugrožava visoki vodostaj Dunava.

U pratnji ministara poljoprivrede Petra Čobankovića, obrane Berislava Rončevića, unutarnjih poslova Ivice Kirina, financija Ivana Šukera te zapovjednika 3. Korpusa hrvatske kopnene vojske generala Zvonka Peternela, premijer Sanader susreo se na Budžaku s radnicima koji rade na izgradnji nasipa.

Prema riječima zamjenika zapovjednika obrane od poplave za Vukovarsko-srijemsku županiju Marija Spajića, na obrani desetak obiteljskih kuća na Budžaku, od kojih su najugroženije dvije, radi dvadesetak radnika, a u slučaju potrebe moguće ih je još toliko angažirati.

Izrazivši zadovoljstvo poduzetim mjerama, predsjednik Vlade poručio je kako će, kada se voda povuče te procijeni šteta, Vlada pomoći u sanaciji.

Također se zauzeo sa uspostavu čvršće suradnje među podunavskim zemljama u obrani od poplava jer je visoki vodostaj Dunava ovoga proljeća, osim Hrvatske, ugrozio i druge podunavske zemlje, poput Mađarske i Slovačke.

Hrvatska je već uspostavila kontakt s mađarskim vlastima, a Sanader je najavio da bi uskoro o tom problemu trebao osobno razgovarati i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Tijekom obilaska Otoka sportova, na kojemu se od visokoga vodostaja Dunava brane restoran Vrške i zgrada Hrvatskog veslačkog kluba, predsjednika Vlade o poduzetim mjerama izvijestio je generalni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović.

Sanader je pohvalio napore Hrvatskih voda, HV-a, MUP-a, Civilne zaštite i dragovoljaca kako bi se obranio Otok sportova poručivši da je "u situacijama, kada prijeti katastrofa, najvažnija snaga zajedništva".

Na Otoku sportova do sada su podignuti tzv. zečji nasipi, dužine 350 metara, visine 150 i širine oko 300 centimetara.

Zbog visokoga vodostaja Dunava i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a u Hrvatskim vodama očekuju da bi Dunav porastao još najviše 5 do 6 centimetara, a zatim se očekuje njegova duža stagnacija.



Pisane vijesti