Vukovarska žrtva obvezuje nas na trajno poštovanje i ulaganje u razvoj. To radimo od prvog dana mandata

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/04 studenoga/VRH_2412.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je izložbu, u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara u Domovinskom ratu, "Sloboda se njegovim imenom zove", koja se održava se pod pokroviteljstvom Vlade i uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu programa Godina čitanja.

Pozdravivši ministricu Obuljen Koržinek, ministra Banožića, ravnateljicu NSK Stričević te organizatore izložbe: glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, voditelja Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK Hrvoja Špaca, kustosicu izložbe i autoricu stručnih tekstova te predstavnicu partnerske udruge za promicanje kulture povijesti Kliofest Vlatku Filipčić Maligec kao i Jelenu Miškić, ravnateljicu Gradske knjižnice Vukovar, nazočnima se obratio prigodnim govorom koji prenosimo u cijelosti:
 
"Uvijek imamo posebne emocije kada god se u Hrvatskoj spomene grad Vukovar, kad se spomene Grad Heroj, kad se spomenu te emocije i ta zbivanja prije 30 godina, onda zaista nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi sloboda.
 
Sjećanje na grad koji je pretrpio najbrutalnija razaranja nakon 2. svjetskog rata
 
Zato smatram da ste na najbolji mogući način pogodili naziv današnje izložbe. Izložbe koja nas podsjeća na grad koji je pretrpio najnevjerojatnija i najbrutalnija razaranja nakon 2. svjetskog rata na teritoriju Europe.
 
Grad koji za svakoga Hrvata zaista predstavlja mjesto identifikacije i s patnjom svih žrtava,  hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, a isto tako i s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.
 
Stoga, ova današnja izložba, uz puno truda svih vas koji ste u njenoj organizaciji, uz puno dokumentacije iz knjižnica, predmeta koji su iz ranijih vremena ovoga Grada Heroja, fotografija i naslovnica Večernjeg lista u godinama koje su iza nas, godinama koje su slijedile, predstavila još jedan doprinos u nizu aktivnosti kojima ćemo, siguran sam, svi zajedno svjedočiti povodom 30. obljetnice 18. studenoga, dana kada je, nažalost, pao Vukovar i svih njegovih žrtava.
 
Ono što posebno želim zahvaliti svima koji su danas ovdje i koji su radili ovu izložbu, je prenesena emocija, prenesen trenutak, prenesen značaj grada Vukovara u svim elementima današnje izložbe.
 
Posebno mi je bilo zadovoljstvo slušati rečenice našeg najproduktivnijeg književnika Pavla Pavličića koji u svojoj autobiografskoj prozi opisuje duh grada, opisuje karakter njegovih ljudi, njihovu hrabrost, njihove živote i sve što je Vukovar simbolizirao.
 
Zato, potaknuti ovom izložbom, smatram da ćemo i 18. i danima koji su nakon toga, zaista iskoristiti trenutak da kažemo što je to sve Vukovar za Hrvate, što je to sve Vukovar za današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije i koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja, na stalni razvoj. To je nešto što radimo od prvog dana.
 
Mladim generacijama prenosimo značaj, vrijednost i simboliku Vukovara
 
Naša je Vlada, podsjetit ću, prvu svoju sjednicu van Zagreba održala 17. studenoga 2016. godine upravo u Vukovaru.
 
Tada smo bili u 25. obljetnici. Evo, u šestoj godini mandata sada obilježavamo i 30. obljetnicu njegova stradanja.
 
Vodit ćemo se mišlju prema onima kojih više nema, koji su za Hrvatsku dali najviše – to su hrvatski branitelji, i truditi se da i kroz pokroviteljstvo i potporu ovakvih aktivnosti mladim generacijama prenesemo značaj, vrijednost i simboliku Vukovara.
 
Hvala vam i proglašavam ovu izložbu otvorenom."

Pisane vijesti | Andrej Plenković