Zadar: Predsjednik Vlade s gospodarstvenicima

Predsjednik Vlade Ivo Sanader s više ministara iz svoje Vlade susreo se danas s gospodarstvenicima Zadra i Zadarske županije te s čelnicima općina i gradova u Zadarskoj županiji

ZADAR, 9. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader s više ministara iz svoje Vlade susreo se danas s gospodarstvenicima Zadra i Zadarske županije te s čelnicima općina i gradova u Zadarskoj županiji.

Nakon razgovora premijer Sanader raspravu je zaključio riječima da je Zadarska županija jedna od najperspektivnijih u Hrvatskoj te da su gospodarstvenici Zadra i Zadarske županije pokazali vitalnost, snagu i samopouzdanje uloživši puno volje, znanja i novca u obnovu i razvoj gospodarstva.

"Želim vam čestitati, bez vas nema razvoja. Pozivam vas da ovaj elan koji imate prenesete i na druge. Bez poduzetnika nema napretka. Poduzetnici su posebna vrijednost u našem društvu", rekao je premijer Sanader.

U nastavku je istaknuo da ova Vlada rješava administrativne prepreke gospodarstvenicima. "Skidamo vam administraciju s leđa", mi ćemo stvarati uvjete za što bolje poslovanje, a vi stvarajte nove vrijednosti, rekao je Sanader.

Dodao je da ova Vlada ima samo jedan cilj, stvoriti gospodarski snažnu Hrvatsku. Europska unija može pozitivno utjecati na razvoj hrvatskog gospodarstva, svih 10 zemalja koje su prije dvije godine postale članice EU-a imaju snažne gospodarske podatke, rekao je hrvatski premijer. Upravo želimo u EU jer kapital traži sigurnost, političku i makroekonomsku. Primjera radi, Češka je prošle godine imala 9 milijardi eura stranih investicija, a Hrvatska 1,5 milijardi. To se u Češkoj dogodilo upravo zbog članstva u EU, ustvrdio je Sanader.

Inače, u odgovoru gospodarstvenicima ministrica zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić rekla je da se ubuduće neće lako otvarati nove kamenolome i da Hrvatska ima 50 posto više kamenoloma od bilo koje druge zemlje.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je da će zemljište koje nije privedeno svrsi biti vraćeno vlasnicima. Njegov odgovor odnosio se na probleme koje gospodarstvenici imaju sa
zemljištem. Kalmeta je ponovio da država neće prodavati svoje zemljište nego će ga nuditi u koncesiju ili u prioritetnu koncesiju.


Ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglasio je da država potiče navodnjavanje u Ravnim kotarima i da želi ubrzati proces ustupanja zemljišta u državnom vlasništvu za potrebe gospodarskih zona. Istaknuo je da je legalno tržište ribe prioritet ove Vlade koja želi stvoriti preduvjete za to, a prvi uvjet je izgradnja ribarskih luka.

Ministarstvo će podržati sve uvjete za izgradnju veletržnica. Trebamo osam veletržnica ribom na obali i dvije u unutrašnjosti, rekao je Čobanković.



Pisane vijesti