Zadar: Vlada dala jamstvo Hrvatskim autocestama od 80 milijuna eura za izgradnju autocesta

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici održanoj u Zadru dala je jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskim autocestama u iznosu od 80 milijuna eura za financiranje izgradnje autocesta, podržala prijedlog Zakona o elementarnim nepogodama te prijedlog visine boravišne pristojbe u turizmu za 2007 godinu.

ZADAR, 9. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici održanoj u Zadru dala je jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskim autocestama u iznosu od 80 milijuna eura za financiranje izgradnje autocesta, podržala prijedlog Zakona o elementarnim nepogodama te prijedlog visine boravišne pristojbe u turizmu za 2007 godinu.

Vlada će dati jamstvo za kreditno zaduženje za financiranje izgradnje autocesta u skladu s planom građenja i održavanja autocesta u 2006. u iznosu od 80 milijuna eura s počekom od četiri godine i efektivnom godišnjom kamatnom stopom od 5,138 posto na rok od 15 godina, pojasnio je ministar financija Ivan Šuker. On je također rekao da će ovo zaduženje biti kod domaćih izvora i neće povećati vanjsko zaduženje zemlje.

Prijedlogom Zakona o elementarnim nepogodama želi se postići primjerenije zakonsko rješenje za sadašnje i buduće gospodarske i socijalne odnose i materijalne mogućnosti kako bi s dobivenim sredstvima oštećenik mogao namiriti znatno veću štetu u poljoprivredi nego do sada. U model pružanja pomoći bili bi uključeni svi sudionici - država s 40 posto, županije odnosno općine i gradovi sa po 20 posto, dok bi ostatak police osiguranja plaćao osiguranik. Poljoprivredni proizvođači na taj bi se način poticali na veće osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Također bi dobili dio naknade takve policije osiguranja za osiguranu proizvodnju i imao pravo na naknadu štete do osigurane visine, obrazložio je ministar financija Ivan Šuker. Napomenuo je da bi na taj način poljoprivrednik za hektar osigurane površine plaćao 75 kuna, što je znantno manje u odnosu na dosadašnje.

Vlada je podržala i prijedlog Uredbe o visini boravišne pristojbe u turizmu za 2007. godinu prema kojoj bi ona ostala na razini ovogodišnjih jer se, kako je rečeno, okolnosti koje na nju utječu nisu bitno promijenile. Vlada je također poduprla više projekata značajnijih za Zadarsku županiju i grad Zadar, među kojima su izgradnja trajektne luke Gaženica i ribarske luke Vela Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu.

Vladinu potporu dobio je i prijedlog programa čišćenja i obnove kanalske mreže na području Vukovarsko-srijemske županije za što je potrebno osigurati 15,3 milijuna kuna godišnje, odnosno gotovo 46 milijuna kuna za razdoblje od 2006. do 2008. godine.

Premijer Ivo Sanader na današnjoj je sjednici ocijenio da je u gospodarstvo u Zadru i Zadarskoj županiji iznimno snažno i vitalno i najavio da će imati daljnju vladinu potporu. Također je podsjetio na velike zasluge Zadra u Domovinskom ratu u kojem je izvojevana pobjeda, napominjući da bi brojni projekti komunalne infrastrukture bili realizirani znatno prije da rata nije bilo jer bi se daleko više sredstava moglo uložiti u izgradnju komunalne infrastukture.

Primjer Sanader je rekao da je današnja vladina sjednica 16. po redu koja se održava izvan Zagreba i to danas u Zadru na 3. obljetnicu posjeta pape Ivana Pavla II. tom gradu.

Članovima Vlade u uvodnom dijelu sjednice prigodnim riječima su se obratili i zadarski župan Ivo Grbić i zadarski gradonačelnik Živko Kolega.



Pisane vijesti