Zagreb je grad kulture, znanosti, sveučilišta, sporta, gospodarstva i poduzetništva kojim se ponosi cijela Hrvatska

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/31 svibnja/Foto-3.JPG

Čestitavši Dan Grada Zagreba predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Zagreb ima jedinstven šarm i tisućljetnu baštinu, a u zadnjih nekoliko godina postao je izrazito prepoznata turistička destinacija. Naglasio je da dinamična ekonomija Zagreba daje veliki doprinos ukupnom gospodarskom razvoju i prosperitetu Hrvatske.

U povodu Dana grada Zagreba, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na dodjeli javnih priznanja Grada Zagreba. Čestitavši  Dan Grada Zagreba i Dan branitelja Grada Zagreba, u ime Vlade i svoje osobno, istaknuo je zadovoljstvo što je izuzetan broj vrijednih ljudi u različitim područjima u prigodi dobiti nagrade Grada.
 

„Drago mi da je naš grad, koji zaista ima jedinstven šarm i koji ima veliki broj kreativnih ljudi, i naš glavni grad kojim se zaista ponosi cijela domovina. Sa skoro tisuću godina svoje baštine, Zagreb je grad bez kojeg Hrvatska ne bi bila, u identitetskom smislu, ono što jest. On je grad kulture, grad znanosti, grad sveučilišne zajednice, grad sporta, grad gospodarstva i grad poduzetništva“, poručio je predsjednik Vlade.

 

Svjetski poželjna turistička destinacija

 

Naglasio je da je Zagreb, u posljednjih nekoliko godina, postao i svjetski poželjna  i izrazito prepoznata turistička destinacija te čestitao i gradonačelniku i gradskoj turističkoj zajednici na iskoracima koji su, kako je rekao, Zagreb učinili magnetski privlačnim ljudima iz cijeloga svijeta. To, dodao je, predstavlja pravi primjer balansa između priobalnog i kontinentalnog turizma.

 

„Napredak Grada Zagreba znači i napredak cijele Hrvatske“, naglasio je premijer Plenković i podsjetio da se na području Grada Zagreba ostvaruje trećina hrvatskoga BDP-a te da je oko 40 posto svih hrvatskih poduzetnika svoje poslovanje usmjerilo na Grad Zagreb.

 

Naveo je i da je nešto manje od 60 posto ukupno ostvarene dobiti u Hrvatskoj, dobit zagrebačkih poduzetnika, a skoro 52 posto svih poduzetničkih investicija realizirano od poduzetnika u Gradu Zagrebu.

 

Partnerstvo Vlade i lokalnih vlasti

 

„Sve to pridonosi da ovakva dinamična, vibrantna, pulsirajuća ekonomija koju ima Grad Zagreb da svoj veliki doprinos ukupnom gospodarskom razvoju i prosperitetu Hrvatske“, poručio je premijer Plenković istaknuvši da je Zagreb dao svoj izuzetno veliki doprinos i recentnom rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine.

 

Premijer Plenković kazao je da je razvoju poduzetničkog i kreativnog potencijala Grada pridonijela i Vlada, u duhu partnerstva i dijaloga, svojim mjerama – od poreznog rasterećenja građana i poduzetnika do reforme financiranja lokalne i područne samouprave.

 

„Vlada je uspostavila, do sada bez presedana, razinu suradnje, partnerstva i dijaloga sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj“, podsjetio je Plenković i dodao da je ta vrsta otvorenosti i pristupačnosti središnje razine vlasti prema lokalnim jedinicama dovela Hrvatsku u situaciju da svi rade na zajedničkim prioritetima.

 

„Upravo smo na taj način uspjeli napraviti sinergiju strateških ciljeva zemlje, prioriteta i Grada Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, uvrstiti lokalno financiranje, nacionalnu komponentu i ključnu europsku dodanu vrijednost koja je podigla i broj projekata koji se realiziraju, ali isto tako i iznos javnih ulaganja u Hrvatskoj“, istaknuo je Plenković.

 

Uljuđena i nacionalno svjesna zemlja i društvo s prednostima europskoga konteksta

 

Naglasio je da će Vlada podržati baš sve projekte koji su korisni za građane Grada Zagreba te zajednički s Gradom raditi i na prometnoj infrastrukturi i na zdravstvenoj infrastrukturi i na akademskoj infrastrukturi te svim projektima koji će podignuti socijalne standarde i razinu socijalne kohezije i uključivosti.

 

U vrijednosnom pogledu, kazao je predsjednik Vlade, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve.

 

Važnim je istaknuo nastaviti stvarati uključivo, umjereno društvo, koje daje prostor najkvalitetnijima i izvrsnima, te kroz duh dijaloga, partnerstva, međusobnoga uvažavanja i poštivanja, voditi zemlju onim smjerom koji odgovara tradiciji, duhu i kulturi te stremljenju uljuđenoj, nacionalno svjesnoj zemlji i društvu koje svoj gospodarski prosperitet ostvaruje tamo gdje to najbolje može – a to je europski kontekst sa svim svojim vrijednostima i prednostima koje to zajedničko postignuće u protekla tri desetljeća donosi.

 

Čestitavši na kraju svim dobitnicima nagrada Grada Zagreba, poručio je da je ovakva vrsta partnerstva između Vlade i Grada Zagreba, primjer koji će se gajiti i njegovati u interesu i Grada Zagreba i cijele Hrvatske.



Pisane vijesti | Andrej Plenković