Tolušić: Kvalitetna mehanizacija uvjet je produktivne poljoprivrede

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je kako u sektoru poljoprivrede, uz klasične investicije poput farmi i prerađivačkih kapaciteta, treba povećati produktivnost i kvalitetu proizvodnje, a jedan od uvjeta za to je bolja i kvalitetnija mehanizacija od one koju poljoprivrednici imaju danas.

Otvarajući 6. specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije "Osijek Farm Show", koji se održava do nedjelje 2. lipnja u sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin, Tolušić je upozorio na prilično loše stanje poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj, ali i izrazio zadovoljstvo rastom prodaje te mehanizacije zadnjih par godina.

"Prije nekoliko godina godišnje se prodavalo oko 200 traktora, prošle godine prodano ih je oko 1.200, a  u prva tri mjeseca ove godine prodaja je porasla za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je Tolušić. Ocijenio je da je to tako najvećim dijelom zahvaljujući mjerama Programa ruralnog razvoja, gdje se, u dobrom dijelu tih mjera, ulaže se u mehanizaciju.

Natječaji vrijedni 400 milijuna eura

Podsjetio je kako je Ministarstvo prošle godine otvorilo natječaje vrijedne približno 500 milijuna eura, a ove se godine očekuje njihova vrijednost od 400 milijuna eura, čime će se zaključiti trenutno financijsko razdoblje, a natječaji iz novog razdoblja kreću od iduće godine

Predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Darko Aračić izvijestio je kako se na Osijek Farm Showu predstavlja 37 izlagača s recentnom svjetskom ponudom poljoprivrednih strojeva.

Smatra kako je oporavak tržišta vidljiv, ali je problem niska osnova s koje se krenulo, pa su i "brojke novoregistriranih traktora još uvijek ispod onih kakve bi trebale biti".

Upozorava da je prosječna starost traktora u Hrvatskoj još uvijek oko 30 godina, ali i napominje da se realizacija sredstava programa ruralnog razvoja znatno ubrzala zadnje dvije godine te očekuje da će to pomoći povećanju prodaje.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić