Zagreb: Predstavljen hrvatski sustav za e-učenje

Novi program "Nikola Tesla - Hrvatski sustav za e-učenje" predstavljen je danas u istoimenoj zagrebačkoj osnovnoj školi u naselju Prečko koja je na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju UNESCO-a, pod nazivom "This is our time", osvojila prvo mjesto u znanju u konkurenciji 206 škola iz 48 zemalja.

ZAGREB, 19. prosinca 2005. (Hina) - Novi program "Nikola Tesla - Hrvatski sustav za e-učenje" predstavljen je danas u istoimenoj zagrebačkoj osnovnoj školi u naselju Prečko koja je na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju UNESCO-a, pod nazivom "This is our time", osvojila prvo mjesto u znanju u konkurenciji 206 škola iz 48 zemalja.

U prigodi predstavljanja programa "e-obrazovanja" koji ima za svrhu povećanje informatičke pismenosti učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader čestitao je učenicima na postignutom uspjehu naglasivši da je znanje temelj uspjeha u gospodarstvu i društvu.

E-učenje vodi prema modernim i naprednim zemljama u Europi, rekao je obećavši pri tome potporu Vlade.

Govoreći o značaju informatizacije, premijer je ponovio kako se Hitro servisima skratilo vrijeme za podizanje dozvola za obrtnike. Najavio je da će se u 2006. uvesti i plaćanje PDV-a on-line te je podržao inicijativu škole da se spomenik Nikole Tesle, koji se sada nalazi pred RIZ-om, premjesti i postavi ispred istoimene škole.

U ime Hrvatskoga informatičkoga zbora Marjan Frković, nacionalni koordinator za programe Europske računalne diplome, uručio je ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu prvih 1000 europskih računalnih diploma za srednjoškolske nastavnike informatike iz Hrvatske, koji će uvježbavati ostalo nastavno osoblje. Diplome vrijede u 140 zemalja svijeta. Do kraja sljedeće školske godine očekuje se da će u Hrvatskoj te diplome dobiti 5000 nastavnika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom (CARNet), najavilo je otvaranje besplatne elektroničke adrese za 600.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Uz to, svaka škola dobit će svoj web prostor.

Ministar Primorac ponovio je kako je svrha da do 2010. hrvatski obrazovni sustav bude najkonkurentniji u regiji, a što će se postići uz pomoć nastavnika i učenika.

Najavio je da će ove godine 400 osnovnih škola dobiti po dva LCD projektora i jedno prijenosno računalo, dok će 388 srednjih škola dobiti po jedan LCD projektor i jedno prijenosno računalo.



Pisane vijesti