Zagrebačka konferencija ministara pravosuđa i unutarnjih poslova SEECP-a

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) okupili su se danas u Zagrebu na konferenciji "Standardi Europske unije i vladavina prava u Jugoistočnoj Europi" na kojoj raspravljaju o poboljšanju suradnje u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

ZAGREB, 13. travnja 2007. (Hina) - Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) okupili su se danas u Zagrebu na konferenciji "Standardi Europske unije i vladavina prava u Jugoistočnoj Europi" na kojoj raspravljaju o poboljšanju suradnje u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

"Jugoistočna Europa kao zona pravde i sigurnosti u interesu je razvitka i demokratske stabilnosti regije i njena doprinosa širenju Unije", kazao je otvarajući skup hrvatski premijer Ivo Sanader.

Istaknuo je da nazočnost potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franca Frattinija na skupu govorio o važnosti koju ta institucija pridaje regionalnoj suradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Ustvrdio je i da je posebno važno što su države ovog dijela Europe same, bez vanjskih utjecaja pokrenule SEECP, kojim ove godine predsjedava Hrvatska, što, kako je rekao, dokazuje interes za međusobnom suradnjom.

O spremnosti na regionalnu suradnju, koja je od koristi i EU, najbolje govori regionalno osmišljen projekt nadzora granica. "Takvi projekti na području unutarnjih poslova i pravosuđa potvrđuju kako možemo zajednički pridonijeti interesima naših zemalja i naših građana da žive u sigurnom i pravednom okruženju te istodobno širiti prostor europskih standarda i vrijednosti", kazao je Sanader.

Franco Frattini je istaknuo da ostatak Europe regiju jugoistočne Europe gleda s posebnim zanimanjem i želi vidjeti njezin uspjeh.

Put prema Europi traži reforme, ali ne radi Bruxellessa, već zbog "demokracije i stvaranja konkurentnijeg gospodarstva", kazao je.

Zemljama regije predložio je umrežavanje državnih odvjetništava, čime bi se, smatra, posebno olakšala borba protiv prekograničnog organiziranog kriminala.

Prema preporukama Europske komisije druga je mjera povezivanje obavještajnih službi, a treća borba protiv korupcije.

Frattini je dodao je da je "nulti stupanj tolerancije protiv korupcije" potreban na svim razinama javne uprave. Stoga je, kako je rekao, u pripremi novi europski prijedlog za otkrivanje veza između korupcije, pranja novca i tajnosti bankovnih podataka.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek podsjetio je da su teme o kojima se raspravlja na zagrebačkoj konferenciji najvažnije za približavanje EU.

Kao najvažnije mehanizme borbe protiv organiziranog kriminala Busek je naveo prekograničnu suradnju, ulogu ravnatelja policija, suradnju s Europolom i Interpolom, borbu protiv korupcije i suzbijanje ilegalnih migracija.

Rumunjski premijer Calin Popescu Tariceanu u pozdravnom je govoru ukazao na važnost regionalnog Centra za borbu protiv organiziranog kriminala u Bukureštu.

Uz hrvatske dužnosnike i predstavnike međunarodnih organizacija na konferenciji se okupilo 15 ministara te šest zamjenika ili državnih tajnika iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Makedonije, Moldove, Njemačke, Rumunjske, Srbije i Turske.

U radu konferencije kojom moderiraju ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin sudjeluju i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

O poboljšanju suradnje u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije sudionici raspravljaju na dva tematska okrugla stola, a poslijepodne se očekuje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji se odnosi na suradnju u borbi protiv korupcije kroz Protukorupcijsku inicijativu jugoistočne Europe.

Na margini skupa povjerenik EK Frattini potpisao je prijepodne s predstavnicima Albanije, BiH i Crne Gore sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji.

Konferencija će završiti usvajanjem deklaracije, odnosno zaključne izjave predsjedavajućih ministara.



Pisane vijesti