Predsjednik Vlade: Hrvatska i Rumunjska imaju odlične odnose

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_hrvatska_i_rumunjska_imaju_odlicne_odnose.jpg

Hrvatska i Rumunjska imaju odlične odnose, ali trebaju raditi na unapređenju gospodarske suradnje, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Vlade RH Ivo Sanader nakon susreta s rumunjskim premijerom Calinom Popescuom-Tariceanuom.

ZAGREB, 13. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Rumunjska imaju odlične odnose, ali trebaju raditi na unapređenju gospodarske suradnje, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Vlade RH Ivo Sanader nakon susreta s rumunjskim premijerom Calinom Popescuom-Tariceanuom.

"Konstatirali smo da imamo sjajne odnose i da to treba pretočiti i u gospodarstvo", rekao je Sanader u izjavi za novinare nakon susreta.

Oba premijera zalažu se za uspostavu izravne zrakoplovne veze Zagreb-Bukurešt što bi pridonijelo unapređenju gospodarske suradnje između dviju zemalja i nastojat će da nacionalne zrakoplovne kompanije nađu modus suradnje i da se uspostavi ta linija.

Isto tako, postoji interes hrvatskih tvrtki za sudjelovanje u velikim natječajima u Rumunjskoj, rekao je Sanader. Tako je Končar zainteresiran za sudjelovanje u predstojećem natječaju za gradski tramvaj u Bukureštu, a hrvatska će Vlada podržati njegovu kandidaturu u tom natječaju.

"Ima dovoljno prostora za daljnje unapređenje gospodarske suradnje između naših zemalja i siguran sam da će dobri politički odnosi tome doprinjeti", rekao je novinarima Popescu-Tariceanu.

Premijeri su također izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja deklaracije o projektu Paneuropskog naftovoda - PEOP - početkom ovog mjeseca u Zagrebu. To je veliki europski projekt u kojem Hrvatska i Rumunjska imaju znatan udio i podržavaju nastavak rada na tome.

Govoreći o euroatlantskim integracijama, Sanader je rekao da će se iduće godine najvjerojatnije održati summit NATO-a u Rumunjskoj na kojem bi Hrvatska trebala dobiti pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Rumunjski premijer je istaknuo da će - ako se taj summit bude održavao u Rumunjskoj - biti vrlo sretan što će upravo tamo RH dobiti pozivnicu za članstvo.

Rumunjska u potpunosti podržava Hrvatske na njezinom putu u EU i NATO, kazao je.

"Vrlo je važno istaknuti da podupiremo ulazak Hrvatske u Europsku uniju što je prije moguće i vrlo sam sretan što mogu primijetiti da vi stalno napredujete u tom smjeru i da ste sve bliže ispunjavanju standarda EU-a".

"Ulazak Rumunjske u EU je veliko ohrabrenje za sve nas koji težimo istoj toj asocijaciji koja želi mirnu, prosperitetnu i sigurnu Europu, Europu suradnje, a ne sukoba", naglasio je Sanader.

Predsjednik rumunjske vlade boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, a tijekom poslijepodneva sudjelovat će na sjednici Vijeća Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR).



Pisane vijesti