Zajam Svjetske banke za unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth potpisali su danas Ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu od 68 milijuna eura za Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth potpisali su danas Ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu od 68 milijuna eura za Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Predviđeno je da Projekt traje četiri godine, a glavna mu je svrha unaprjeđenje procesa stjecanja znanja učenika te uspješnost sustava odgoja i obrazovanja, rekao je ministar Šuker. Dodao je kako je riječ o kreditu na 15 godina s kamatom od 2,5 posto i počekom od pet godina.

Ističući ulogu obrazovanja u trendu globalizacije znanja, hrvatski premijer Ivo Sanader tom je prigodom rekao kako Hrvatska nije velika gospodarska sila, ali teži postati društvo utemeljeno na znanju i znanosti.

Kreditna sredstva ulagat ćemo prema strateškom razvojnom dokumentu Plana razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005.-2010., koji je Vlada prihvatila u lipnju, naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Istaknuvši potrebu da što veći broj škola u Hrvatskoj prijeđe na jednosmjenski rad, ministar Primorac je rekao kako je 100 milijuna kuna predviđeno za izgradnju škola.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth podsjetio je kako je riječ o prvom projektu Svjetske banke u obrazovnom sektoru u Hrvatskoj te je predložio da se potpisnici Ugovora okupe ponovno nakon godinu dana, kako bi se vidjelo koliko je posla napravljeno.

Krajnji rezultati Projekta trebali bi biti obvezna matura za sve učenike općih srednjih škola od 2009., stalno stručno usavršavanje 80 posto osnovnoškolskog i srednjoškolskog osoblja, uspostavljanje funkcionalnog informacijskog upravljačkog sustava u odgoju i obrazovanju te obuka 80 posto ravnatelja za rukovodstvo škola. Također, bit će obavljeno uspoređivanje uspješnosti učenika s referentnim pokazateljima (PISA).



Pisane vijesti