Zakon o kazalištu donosi brojne iskorake

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, za središnji Dnevnik HTV-a, govorila je o novom Zakonu o kazalištu koji rješava sudbinu brojnih umjetnika, preciznije određuje način izbora i ovlasti intendanata nacionalnih kuća kao i rad javnih i privatnih kazališta, a koji se čekalo punih 16 godina.

Jedna od spornih odluka novog zakona je ta da se kod imenovanja intendanta sve stavlja u ruke gradonačelnika zbog čega su je i oporbeni saborski zastupnici tijekom rasprave o novom Zakonu o kazalištima optužili za uvođenje autokracije.
 
„Gradonačelnici su izravno imenovani i otkad je promijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi većina imenovanja je u rukama gradonačelnika. To je konzistentno s onim kako je na razini ministarstva gdje sve ravnatelje ustanova bira ministar. Mislim da će to smanjiti politizaciju jer će maknuti raspravu o profesionalcima i umjetnicima iz ponekad vrlo nelagodnih rasprava kakve su se znale voditi u skupštinama i gradskim vijećima“, objasnila je Obuljen Koržinek. 
 
Imenovanje intendanta zagrebačkog HNK  bit će međutim odluka ministra kulture. Razlog tomu, kaže ministrica, je što je to je jedino kazalište kojem je suosnivač država i tu ravnatelja imenuje Vlada u konzultaciji ministra i gradonačelnika Zagreba. 
 
U zakonu postavljeni osnovni kriteriji za vođenje kulturnih ustanova
 
Sporna je i evaluacija koja bi se trebala događati svako četiri godine. 
 
„Evaluacija je tu zato da ako netko ne doprinosi svom kazalištu, a ima takav ugovor na neodređeno vrijeme, a recimo radi puno honorarno.  Ovako će se takvoj osobi lakše otkazati ugovor o radu a onda uzeti nekoga tko će zaista za tu plaću raditi“, rekla je ministrica naglasivši da su to vrlo rijetke situacije. 
 
Posebno su novim Zakonom o kazalištima nezadovoljni predstavnici manjih kazališta koji se bune da nisu propisane sankcije. 
 
„Ja sam općenito protiv prenormiranja. To nije europska praksa. U zakonu treba postaviti osnovne kriterije i ostaviti onda kazalištima i osnivačima da vode te ustanove. Najvažniji su u stvari kriteriji izvrsnosti prema kojima se prepozna ima li kazalište svoju publiku, ima li relevantan repertoar. I da se puste ljude koji vode kazalište da to rade na profesionalan način. Ne trebaju sankcije u kulturi“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek. 
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti