Zakon o lobiranju demistificirat će posao lobista

Slika /Vijesti/2024/Veljača/01 veljača/Ministar u Saboru 01-02-2024.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je danas u Hrvatskom saboru kako će novi Zakon o lobiranju suzbiti predrasude koje društvo ima o lobiranju, a registar lobista i godišnja izvješća, koji zakon nalaže, demistificirat će posao kojim se lobisti bave.

Predstavljajući saborskim zastupnicima prijedlog Zakona o lobiranju, ministar Malenica je kazao kako je svjestan brojnih predrasuda koje vladaju u društvu vezano uz posao lobista, a koje su onemogućavale razvoj ove djelatnosti.
 
Stoga vjeruje kako će predloženi zakon doprinijeti boljoj percepciji i legitimiranju lobiranja, kao uobičajene demokratske prakse, te da će registar lobista i godišnja izvješća, biti dodatni elementi koji će demistificirati posao lobista i sve što oni rade.
 
Uspostavlja se Registar lobista
 
Registar lobista koji se uspostavlja novim zakonom vodit će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.
 
U njega će biti upisani konzultanti koji se bave lobiranjem, zatim lobisti koji lobiraju u ime poslodavca kod kojeg su zaposleni ili lobisti koji predstavljaju profesionalna, gospodarska i interesna udruženja, nevladine udruge i organizacije civilnog društva.
 
Prema procjenama resornog ministarstva, u Hrvatskoj ima oko 100 lobista, kazao je Malenica, a zbog novih nadležnosti očekuju se i nova zapošljavanja u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.
 
''Mi smo razgovarali s Povjerenstvom, naravno podrazumijeva se da oni osnaže svoje administrativne kapacitete da mogu voditi registar lobista i sve aktivnosti vezane za prikupljanje i analizu godišnjih izvješća'', izjavio je ministar.
 
Osim lobista, zakon definira i tko su lobirane osobe, to su dužnosnici, posebni savjetnici i druge osobe zaposlene u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti, tijelima državne uprave i tijelima jedinica lokalne samouprave koja su nadležna za javno odlučivanje.
 
Međutim, pojasnio je Malenica, javna poduzeća, poput Hrvatske elektroprivrede ili Hrvatskih željeznica, nisu obuhvaćena ovim zakonom.
 
Godišnja izvješća lobista
 
Lobisti su dužni raditi godišnja izvješća u kojima moraju navesti s kime su se sve sastali i koje su interese zagovorili kod lobiranih osoba.
 
''Lobist ne smije dati pogrešne ili obmanjujuće informacije niti pribjegavati nedopuštenom pritisku. On ne smije poticati na kršenje propisa, pravila i standarda ponašanje te mu je zabranjeno nuđenje određenih darova ili bilo kakve materijalne koristi'', naglasio je Malenica, razdvajajući dopuštene od nedopuštenih aktivnosti lobista.
 
Oporba: Hrvatskoj je potreban ovakav zakon
 
Oporbeni zastupnici poručuju kako je Hrvatskoj potreban ovakav zakon, koji do sada nije postojao, jer će pridonijeti većoj transparentnosti prilikom donošenja odluka, ali napominju kako su potrebne određene nadopune.
 
Odgovarajući na zastupničko pitanje zašto lobisti nemaju obvezu precizno navesti u godišnjem izvješću lobirane osobe, ministar Malenica je kazao da će takva odredba biti propisana podzakonskim aktom.
 
Iz redova oporbe kao nedostatke novog zakona navode, između ostalog, kako se lobirane osobe ne spominju dovoljno u zakonskom tekstu, kako predloženim zakonom dužnosnici nisu obvezni podnositi izvještaje o sastancima s lobistima, već je dovoljno da se ponašaju u skladu s kodeksom ponašanja državnih dužnosnika, te da bi zakon trebao propisivati i registar stranaka, u koji bi dužnosnici unosili s kime su se i na koju temu sastajali, kao i obvezu objave zapisnika s tih sastanaka. Smatraju, također, da bi resorna ministarstva trebala na svojim mrežnim stranicama objavljivati sastav radnih skupina za izradu propisa.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti