Zakon o postupku izvanredne uprave postaje europski propis

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku postat će i službeno dio europskog zakonodavstva u insolvencijskim postupcima, što će u predstojećim danima biti objavljeno u Službenom listu Europske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je, na današnjoj sjednici Vlade, da je Hrvatska prije godinu dana, nakon konzultacija s Europskom komisijom, predložila da se u odgovarajuću Uredbu Europske unije uvrsti Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.
 
"Taj zakon ne samo da je dobio potvrdu o sukladnosti s Ustavom od strane Ustavnoga suda na niz inicijativa koje su ga dovodile u pitanje već je postao i dio pravne stečevine Europske unije, što će u predstojećim danima biti objavljeno u Službenom listu Europske unije", kazao je.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je ova odluka jučer potvrđena i na Vijeću za opće poslove na kojem je sudjelovala potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Naime, nakon što je prošla cijela procedura, sve instance Vijeća, nakon što je to izglasao Europski parlament prije nekoliko tjedana jučer je i Vijeće EU-a potvrdilo tu odluku.
 
"Dobili smo još jednu legitimaciju o ovom Zakonu kao dijelu stečajnoga zakonodavstva koji postoji na razini Europske unije. To je važan politički uspjeh, ali i pravno priznanje kvaliteti i karakteru ovog Zakona", rekao je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti