Žalac: Kohezijska politika ključna je za rast i razvoj

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je danas da je kohezijska politika ključni instrument rasta i razvoja te kako se strožim pravilima ne smije ugroziti ostvarenje cilja kohezijske politike u slabije razvijenim državama.

Ministrica je o tome govorila na seminaru Povjerenstva Europskog odbora regija za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER) "Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostatka ulaganja u europskim regijama", u organizaciji Europskog odbora regija i Dubrovačko-neretvanske županije.

"Kohezija je bitna građanima, ali i za javna ulaganja, fiskalnu odgovornost i stabilnost, a na koncu i za gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Nikada nije dovoljno u javnosti isticati koliko je to važno", rekla je ministrica Žalac.

Iznijela je kako je udio europskih sredstava u javnim ulaganjima od 2015. do 2017. godine u Hrvatskoj iznosio 80% te da je Hrvatska  "u plusu" za 10,1 milijardu kuna nakon pet godina članstva.

EU ne smije ugroziti ostvarenje cilja kohezijske politike u slabije razvijenim državama

Za višegodišnji financijski okvir Europska komisija predložila je manje predfinanciranje, a veće sufinanciranje projekata, uz skraćenje roka provedbe s tri na dvije godine, što je Žalac nazvala "nepremostivom preprekom za nacionalni, regionalni i lokalni proračun i korisnike EU sredstava".

„Restriktivna pravila, neostvarenje ciljeva te povrat alociranih sredstava znače potkopavanje osnovnih načela i dodane vrijednosti kohezijske politike. EU ne smije ugroziti ostvarenje cilja kohezijske politike u slabije razvijenim državama“, rekla je Žalac.

Ujedno je najavila  će do kraja ožujka biti zaključena druga faza pripreme Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine, dok bi cjelovita Strategija trebala biti dovršena do kraja godine.

Predsjednica povjerenstva COTER Odbora regija EU Isabelle Boudineau rekla je da je gospodarska, društvena i teritorijalna kohezija jedan od temeljnih ciljeva EU-a upisan u Lisabonski ugovor.

„Kohezijsku politiku treba očuvati najmanje na postojećoj razini. Protivimo se prijedlogu Europske komisije o 10% manjem izdvajanju za kohezijsku politiku i 28% manje za fond ruralnog razvoja, a smanjenje se planira i za zajedničku poljoprivrednu politiku. Nije dobro ni da se postrožuju uvjeti korištenja
fondova. Ako prijedlog bude prihvaćen, neki bi projekti mogli doći u pitanje“, istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić.

Izvor: Vlada RH / Hina
 

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac