Zamjenik ministra poljoprivrede Majdak: smanjujemo PDV na hranu, a poticaji će biti isplaćeni do početka svibnja

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak u intervjuu Mediaservisu najavio je da će isplata poticaja  za izravna plaćanja u poljoprivredi u ukupnom iznosu od 944 milijuna kuna poljoprivrednim proizvođačima biti dovršena do početka svibnja. 

Otkrio je  da Ministarstvo poljoprivrede radi na smanjenju PDV-a na hranu te na repromaterijal za njezinu proizvodnju.

Tugomir Majdak govorio je i o nedavnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji predsjednika Vlade i čelnika Ministarstva poljoprivrede. Kazao je da se rade veliki napori kako bi se proizvodnja poljoprivrednih gospodarstava podigla na višu razinu, ali i ojačali kapaciteti potpornih institucija. Istaknuo je vrijedne poljoprivrednike koje su posjetili, nekoliko OPG-a , mlade ljude koji imaju volju i želju, ali i uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i neke uspješne stočare. „Slobodno možemo reći da Vukovarsko-srijemska županija ima sve preduvjete za razvoj, a država i Ministarstvo bit će im kvalitetan servis u tome“, rekao je zamjenik ministra Majdak.

I ostale slavonske županije imaju velike potencijale za razvoj, ali i velike potrebe, koje posljednjih godina nisu uvijek bile praćene tako da im se omogući da se realiziraju u potpunosti, prije svega  sredstvima EU za poljoprivredu i ruralni razvoj.  „Mi ćemo učiniti sve da sredstva dođu na pravo mjesto, i premijer je bio tamo i dao potporu poduzetnicima poljoprivrednicima, i to ćemo uvijek činiti da potaknemo lokalni razvoj“, kazao je.

Upitan o poduzetniku kojeg je spomenuo premijer Orešković,  koji traži  10.000 hektara zemljišta, osvrnuo se na zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem odnosno na pristupni ugovor koji ne dopušta strancima kupnju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta. „Kad govorimo  o potencijalnom poduzetniku, cijenimo svaki takav napor, kao i to što se prepoznalo da hrvatska  Vlada i premijer žele podići ulagačku klimu u Hrvatskoj. To treba gledati  kroz aktivaciju postojećih kapaciteta obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava da bi  i kroz strane ulagače realizirali svoju proizvodnju i osigurali plasman proizvoda“, rekao je zamjenik ministra Majdak.

Govoreći o neobrađenom poljoprivrednom zemljištu, zamjenik ministra je kazao:  „Krenuli smo u izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, prije svega izmjenom uredbe o gospodarskom programu, u kojoj se mijenjaju  kriteriji bodovanja, a krenut će se u izmjenu i dopunu čitavog zakona da bismo što prije stavili u funkciju sve ostalo raspoloživo poljoprivredno zemljište, državno i privatno.  Jedna trećina tog zemljišta još uvijek je neraspoređena. Aktivacijom državnih i javnih tijela na primjer Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, geodetskih uprava, katastra, riješili bi se problemi vezani uz imovinskopravne odnose i uz rasparceliranost poljoprivrednih površina. S tim u vezi je  i okrupnjavanje, komasacija koju namjeravamo provesti, što bi rezultiralo povećanjem vrijednosti samog zemljišta, a onda će i vlasniku  ili kupcu ili najmoprimcu tog zemljišta biti u interesu staviti ga u funkciju“ kazao je zamjenik ministra te dodao da  zbog toga dugoročno nije u planu nikakav porez na neobrađeno zemljište.

U planu je, nastavio je Majdak,  izrada tri strategije,  poljoprivredne i prehrambene industrije, šumarstva i drvnoprerađivačke industrije.  „Započeli smo s izradom poljoprivredne strategije, koja  će uvažiti sve potrebe hrvatske poljoprivrede, uvažavajući njezine regionalne specifičnosti.  Definirat ćemo koja proizvodnja u kojem području  i  u  kojim brojkama se u dugoročnom razdoblju treba postaviti. Do kraja godine napokon će Hrvatska imati strategiju poljoprivrede, a  sukladno tome  radit će se i izmjene programa ruralnog razvoja, i strateškog okvira za povlačenje sredstava od EU“.

Zamjenik ministra spomenuo je i smanjenje  PDV-a na hranu i repromaterijal  za proizvodnju hrane: „ Već se vode pregovori dvaju ministarstava, poljoprivrede i financija. Poljoprivrednici su željni smanjenja troškova,  prije svega PDV-a na hranu i na repromaterijal čime bismo podigli njihovu konkurentnost.“  Zamolio je za još malo strpljenja dok se ne izrade sve analize.  Ta je mjera   dugoročno potrebna i realizirat će se“, zaključio je Majdak.

Kazao je da je u pripremi i Zakon o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse. To je dugoročna mjera koju imaju sve europske zemlje, koja štiti proizvođača  kvalitetnim ugovaranjem s krajnjim distributerom.  „U dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, radimo na tome zakonu“ , potvrdio je Majdak.

Što se tiče EU fondova i projekata , zamjenik ministra rekao je da u tom dijelu mora istaknuti kako se  u protekle četiri god nisu stvorili uvjeti za realizaciju sredstava iz EU  fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. „Pratili ste i naš angažman,  tražili smo da se od 2014 godine aktiviraju prijelazne mjere koje bi bile svojevrstan nastavak IPARD programa, no kao što znate,  one se nisu aktivirale.  Protekle godine otvoren je prvi natječaj za investicijske mjere, no nažalost one su nekvalitetno postavljene, nisu sektorski  orijentirane, kao ni na ona ulaganja koja trebaju hrvatskom poljoprivredniku  i prerađivačkoj industriji. To je rezultiralo nekvalitetno i netransparentno postavljenim natječajima.  U buduće planiramo definirati i sektorske natječaje i specifična ulaganja, maksimalne iznose koji odgovaraju potrebama hrvatskog sela, a u sinergiji sa svim dionicima planiramo kriterije postaviti tako da se sredstva što kvalitetnije realiziraju. To će  imati kao posljedicu ostanak mladih ljudi na selu i generirati lokalni ruralni razvoj  za što fondovi i služe. Radi se baza projekata, u kontaktu s poljoprivrednicima postavit će se alokacija za svaki natječaj i pojednostaviti procedure  od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi da bi se projekti što brže realizirali“, najavio je Majdak.

Zamjenik ministra govorio je i o mjerama kojima ministarstvo kani povećati konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača, uključujući stočare, a  proizvodnju podići na višu razinu, što bi moralo smanjiti uvoz hrane.

“Što se tiče pregovora za kvote za mlijeko, samo da realiziramo dogovorenu kvotu bili bismo zadovoljni. Kroz dodatne mjere postavljene od strane Europske komisije, kanimo dodatno poticati proizvodnju u strateškim sektorima poput stočarskog. Prošle godine EU je zadesila kriza zbog Rusije  i Kine, što je rezultiralo i smanjenjem proizvodnje domaćeg mlijeka za 17%. Proizvođači mlijeka ove će godine dobiti daleko više nego prošle, u okviru ovih poticaja, ali ne stajemo na tome, nego  pripremamo i druge mjere koje bi povećale konkurentnost ovog sektora. I u proizvodnji mesa, junadi i svinja, pripremamo mjere da proizvođači u ovom sektoru budu sigurniji, a ministarstvo će im u tome biti kvalitetan servis.“

U vezi s projektom Plave i Zelene Hrvatske, zamjenik ministra Majdak smatra da je on  moguć i potreban. „Intenzivirala se suradnja ministarstava poljoprivrede  i turizma: oba ministra pripremaju određene mogućnosti spajanja Zelene i Plave Hrvatske,  u okviru hotela na Jadranu. Smatramo da je potrebno dodatno organiziranje i udruživanje u grupe i zadruge, a mi ćemo im stvoriti okvir za plasman unutar Hrvatske, ali i Europske unije. Tu je i potreba za brendiranjem i zaštitom naših poljoprivrednih  proizvoda  EU oznakama, trenutno deset takvih proizvoda nose EU oznaku, a  još desetak je u fazi dobivanja“, rekao je Majdak.

Što se tiče plaćanja poticaja, iz sredstava za izravna plaćanja u iznosu od 944 miijuna, ona će se izvršiti do početka svibnja. „Dva su ministra u stalnom kontaktu,  dogovorena je dinamika isplate, a to će proizvođačima omogućiti sigurniju sjetvu i sigurniji dohodak. Nadamo se uspješnoj sjetvi , tako i žetvi i želimo uspješnu godinu našim poljoprivrednicima,“ poručio je na kraju zamjenik ministra Majdak.
 

Pisane vijesti