Započelo obilježavanje 14. obljetnice vukovarskog stradanja

U spomen na 18. studeni 1991. godine, kada je nakon gotovo tromjesečne srpske opsade slomljen otpor vukovarskih branitelja, u Vukovaru se danas obilježava 14. obljetnica vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu.

VUKOVAR, 18. studenog 2005. (Hina) - U spomen na 18. studeni 1991. godine, kada je nakon gotovo tromjesečne srpske opsade slomljen otpor vukovarskih branitelja, u Vukovaru se danas obilježava 14. obljetnica vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja koji se ove godine održava pod geslom "Gdje da tražim sina svoga", započeo je jutros komemorativnom svečanošću "Žrtva Vukovara za domovinu" u krugu Opće bolnice Vukovar.

Sudionici obilježavanja vukovarske tragedije u Domovinskom ratu potom su se u koloni sjećanja, predvođeni stjegonošama koji nose stijegove RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, 204. vukovarske brigade i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora uputili prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Sudionicima obilježavanja vukovarske tragedije, kojih će se, prema procjenama vukovarske gradske uprave, danas okupiti između 10 i 15 tisuća, tijekom hodnje gradskim ulicama dijele se zapaljeni lampioni i crvene ruže, koje će se položiti na grobove hrvatskih branitelja i civila pokopanih na Memorijalnom groblju.

Nakon dolaska do Memorijalnog groblja, vijence podno spomen-obilježja položit će državna i druga izaslanstva, dok će misu za poginule i nestale u Domovinskom ratu redvoditi biskup požeški, msgr. Anton Škvorčević.

Obilježavanju 14. obljetnice vukovarske tragedije nazočni su predsjednik Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministri u Vladi Berislav Rončević, Ivica Kirin i Petar Čobanković, te brojni saborski zastupnici i predstavnici hrvatskih političkih stranaka.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u srpskoj agresiji na Vukovar stradalo je ukupno 1624, a ranjeno 2557 osoba. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine srpski agresor zauzeo Vukovar, u progonstvo je protjerano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz srpske logore prošlo je oko 8000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, od kojih je tristotinjak umrlo u samim logorima
od posljedica zlostavljanja.


Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske županije još se nalazi 510 osoba, a većini njih svaki trag se gubi upravo u vrijeme srpske agresije i okupacije Vukovara.



Pisane vijesti