Odana počast žrtvama srpske agresije na Vukovar

Građani Vukovara prisjećaju se danas 18. studenoga 1991. kad su nakon gotovo tromjesečne opsade bivša JNA i srpske paravojne postrojbe slomile otpor hrvatskih branitelja.

VUKOVAR, 18. studenog 2005. (Hina) - Građani Vukovara prisjećaju se danas 18. studenoga 1991. kad su nakon gotovo tromjesečne opsade bivša JNA i srpske paravojne postrojbe slomile otpor hrvatskih branitelja.

U spomen na vukovarsku tragediju vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su državna i druga izaslanstva.

U ime predsjednika države počast žrtvama srpske okupacije Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je izaslanstvo predstojnika Ureda predsjednika Republike s Borisom Špremom na čelu.

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio i svijeću zapalio predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a u ime Vlade potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su i izaslanstva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruge branitelja Domovinskog rata, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i MUP-a predvođenih ministrima Berislavom Rončevićem i Ivicom Kirinom, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, gradova Vukovara i Dubrovnika te Misije OESS-a u Hrvatskoj. Počast je prvi put odalo i izaslanstvo 204. vukovarske brigade predvođeno ratnim zapovjednicima te postrojbe koja je branila Vukovar Milom Dedakovićem Jastrebom i Brankom Borkovićem Mladim Jastrebom.

Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. U propovijedi požeški je biskup poručio kako bi bilo tragično kad bi oni koji su stradali u ratu postali zarobljenicima mržnje koja im je toliko nanijela zla. Veličina vukovarskih branitelja, kako je rekao, nalazi se u spoznaji da "oni nisu išli protiv nekoga i otimati nekomu, nego su se borili za svoje obitelji i domovinu".

Obilježavanje 14. obljetnice vukovarske tragedije, koje se ove godine održava pod motom "Gdje da tražim sina svoga!?", počelo je prijepodne komemorativnom svečanošću "Žrtva Vukovara za domovinu" u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru.

Zatim su se sudionici obilježavanja stradanja Vukovara u Koloni sjećanja, predvođeni stjegonošama koji su nosili zastave Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, 204. vukovarske brigade i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i članovima vukovarskih stradalničkih udruga zaputili gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Po policijskim procjenama u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, dugačkoj tri kilometra, sudjelovalo je oko 15.000 ljudi koji su danas u Vukovar stigli iz svih hrvatskih krajeva kako bi odali počast žrtvama srpske agresije na taj grad.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. Vojno znatno nadmoćnijem i brojnijem neprijatelju suprotstavilo se oko 1800 hrvatskih branitelja koji su grad uspjeli obraniti sve do 18. studenoga kad je slomljen i posljednji otpor branitelja. U gotovo tromjesečnoj opsadi u potpunoj blokadi u Vukovaru se nalazilo oko 15.000 ljudi, a na grad je padalo osam do devet tisuća granata na dan. Po podatcima Opće bolnice u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. ukupno su stradale 1624 i ranjeno 2557 osoba, a u progonstvo je protjerano 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske županije još je 510 osoba.

U okviru obilježavanja 14. obljetnice vukovarske tragedije večeras će se u crkvi sv. Filipa i Jakova održati koncert duhovne glazbe "Ne zaboravi me" u organizaciji franjevačkog samostana i HRT-a.



Pisane vijesti