Zatvara se Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj

Odlukom Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) usvojenom u Beču 21. prosinca na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, zatvara se Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj. Za RH ovakva je odluka OESS-a još jedna potvrda postignutih rezultata na putu hrvatskog priključenja prema Europskoj uniji i NATO-u.

U uvodnom dijelu Odluke ističu se pozitivni rezultati ostvareni kroz suradnju Vlade Republike Hrvatske i i Misije tijekom proteklih jedanaest godina na svim područjima mandata, a posebno tijekom posljednjih godinu dana u području vladavine prava te ostvarivanja prava manjina zajamčenih ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama, odnosno, napretkom postignutim u području povratka i reintegracije izbjeglica te provedbe programa stambenog zbrinjavanja.

Za potrebe praćenja suđenja ratnih zločina koji će biti prebačeni iz Haaga, Stalno Vijeće je, nakon konzultacija s Vladom RH, donijelo odluku o otvaranju manjeg ureda u Zagrebu. Osim praćenja suđenja za ratne zločine, Ured će tijekom 2008.godine izvještavati OESS i o provedbi Vladinog programa stambenog zbrinjavanja. Riječ je o uobičajenoj praksi tzv. postupnog izlaska OESS-a iz zemalja u kojima je postojala jaka terenska nazočnost, pa je sličan postupak već viđen npr. u baltičkim državama kada su tamo zaključivane misije OESS-a.

Odluka je isto tako i uspjeh samog OESS-a, osobito s obzirom na vrlo učinkovit mehanizam suradnje koji je u Hrvatskoj uspostavljen kroz tzv. Platformu, čime su ubrzane reforme osobito u području pravosuđa te ljudskih i manjinskih prava. Time je Hrvatska dala snažan doprinos djelovanju i jačanju OESS-a kao organizaciji specifične važnosti i značenja u sadašnjem trenutku međunarodnih odnosa.



Pisane vijesti