Završen sastanak čelnika EU u Salzburgu: Opća percepcija hrvatskih priprema za Schengen je vrlo dobra

Slika /Vijesti/2018/09 rujan/20 rujna/{60F81558-0D2B-AC4E-B0CF-44B3F622E912}.jpg

Po završetku neformalnog sastanka čelnika Europske unije u Salzburgu, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatska želi da snage Frontexa, uz odgovarajuće sporazume sa zemljama jugoistoka Europe, pomognu u suzbijanju nezakonitih migracija na zapadno-balkanskoj i istočno-mediteranskoj ruti.

Također, kazao je, čelnici su raspravljali i o zaštiti od kibernetičkih prijetnji i izrazili želju za snažnijom europskom legislativom u tom pogledu.

Jedna od tema razgovora bio je i napredak suradnje u mehanizmima civilne zaštite, prije svega o solidarnosti na europskoj razini te značajnijim sredstvima u idućoj financijskoj perspektivi, a u tom je kontekstu bilo riječi i o sezoni požara.

Dok se Grčka nažalost ove godine borila s katastrofalnim požarima, Hrvatska može biti zadovoljna jer je ove godine bilo 75 posto manje požara i 98 posto manje opožarene površine nego prošle godine, kazao je premijer Plenković.

Govoreći o hrvatskim pripremama za Schengen, predsjednik Vlade kazao je da je Hrvatska razvila izvrsne odnose s dva europska povjerenika, Christosom Stylianidesom i Dimitrisom Avramopoulosom,  s kojima je ministar unutarnjih poslova Božinović u stalnom kontaktu.

„Opća percepcija naših priprema za Schengen je vrlo dobra i moramo nastaviti ka ostvarenju toga cilja“, poručio je predsjednik Vlade.

Što se tiče Brexita, kazao je kako je cilj da se do sastanka Vijeća u listopadu pokuša dogovoriti nekoliko preostalih pitanja, od kojih je najvažniji status Sjeverne Irske odnosno kako uspostaviti granicu koja neće poremetiti dosadašnje odnose između Sjeverne Irske i Irske.

Naglasio je da su svi svjesni važnosti finaliziranja sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine, jer bi alternativa bez tog sporazuma bila nešto što nitko u ovom trenutku ne priželjkuje.

Pisane vijesti | Andrej Plenković