​Završnim stihovima Judite predsjednik Vlade Andrej Plenković odao počast ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću

Slika /Vijesti/2021/travanj/22 travnja/Judita NSK.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i ministra zdravstva Vilija Beroša, obišao je danas Zbirku rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ravnateljica NSK Ivanka Stričević i voditeljica zbirke Irena Galić Bešker predstavili su im projekt digitalizacije zbirke, ali i originale: Marulićevu Juditu čije se izdanje iz 1522. godine čuva u njihovu trezoru, dok su prvi tiskani primjerci Judite iz 1521. godine pohranjeni u Samostanu Male braće u Dubrovniku i Znanstvenoj knjižnici u Zadru.

Na početku sjednice Vlade, predsjednik Plenković je zahvalio Ministarstvu kulture i medija na programima promicanja čitanja, hrvatske knjige i književnosti općenito, posebno u ovoj Godini čitanja. Dodao je zatim kako današnji Dan hrvatske knjige obilježavamo u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je svoju Juditu, prvi umjetnički ep spjevan na hrvatskome jeziku „u versih harvacki složen“, kako je precizno zapisao:  „od rojen'ja Isukarstova u puti godišće parvo nakon tisuća i pet sat, na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu“.

„Proglašavajući ovu Godinu čitanja imali smo na umu vrijednosti čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta“, naglasio je predsjednik Plenković te dodao kako kao se kao narod koji se služio trima pismima, latinicom, glagoljicom i arvaticom što je ćirilica, s pravom ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine kao nepresušnom vrelu suvremenog književnog stvaralaštva.

U čast velikom Maruliću, predsjednik Vlade pročitao je završne stihove njegove slavne Judite koji su kroz stoljeća bile nadahnuće hrvatskim književnicima:
„Komu poklon diju, Bogu, spasu momu, jere konac viju počitan'ju tomu. Juditi u komu slava će bit dokol  svitu zemaljskomu počne gorit okol. Ako li daj dotol dokla zemlja ova bude na karte sfolj slovinjska čtit slova.
Trudna toga plova ovdi jidra kala plavca moja nova. Bogu budi hvala ki nebesa skova i svaka ostala. Amen.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković