Zeleni tjedan i Hrvatska kao zemlja partner signal novog zamaha u trgovinskoj razmjeni i razvoju poljoprivrede

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/16 siječnja/Foto/EObVutSWoAIgesU.jpg

U Berlinu predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju Zelenog tjedna.

Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine povjereniče za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (g. Janusz Wojciechowski), poštovana gospođo savezna ministrice za hranu i poljoprivredu (gđa Julia Klöckner), gospođo ministrice poljoprivrede (gđa Marija Vučković), poštovani gradonačelniče Berlina (g. Michael Müller), direktore Berlinskog sajma (dr. Christian Göke), dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo biti večeras na otvorenju 85. Međunarodnog zelenog tjedna u Berlinu, i to kao premijer države koja je ove godine država partner ove globalno poznate manifestacije. Osobito se zahvaljujem ministrici Mariji Vučković i njezinom prethodniku Tomislavu Tolušiću na uloženom trudu u realizaciji našeg sudjelovanja na Zelenom tjednu.

Hrvatska kao država partner Zelenog tjedna

Hrvatska na Zelenom tjednu sudjeluje još od 1993., i ovogodišnje partnerstvo je kruna našegsudjelovanja.

Osobito mi je drago što će se na ovogodišnjem Zelenom tjednu predstaviti do sada najveći broj naših poduzeća i poljoprivrednika – njih gotovo 50.

Nadam se da će Zeleni tjedan i u godinama koje dolaze biti središnje mjesto za prezentaciju naše proizvodnje, jačanje postojeće suradnje te pronalazak novih tržišta za plasman naših proizvoda.

Predsjedanje Vijećem Europske unije

Hrvatska i Njemačka ove godine predsjedaju Vijećem EU-a.

Jedan od prioriteta našeg predsjedništva jest postizanje dogovora o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020.

Za Europsku uniju, kao prvu poljoprivrednu silu na svijetu, Zajednička poljoprivredna politika jedna je od temeljnih politika.

Ona je važna za ruralni razvoj, proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane i zaštitu prirodnih resursa, čime izravno utječe na živote svih nas.

Iz tog razloga želimo da se zadrži njezina konkurentnost, održivost i odgovarajuća razina financiranja.

Pregovori za Višegodišnji financijski okvir su u tijeku.

Oni imaju posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja, a mi ćemo svojim zalaganjem pomoći postizanje kompromisa.

Tijekom ovih šest mjeseci naglasak ćemo staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Zeleni plan za Europu

S osobitim entuzijazmom gledamo i na Zeleni plan za Europu koji je nedavno predstavila predsjednica Europske komisije, gospođa Ursula von der Leyen, kao i za proljeće ove godine najavljenu strategiju „Farm to Fork“.

Europska hrana, sada globalno prepoznata kao sigurna, hranjiva i visoke kvalitete, mora postati i globalni standard održivosti.

Nastojanja Europske komisije da se i u lancu proizvodnje hrane postigne veća razina klimatske neutralnosti zavrjeđuju našu podršku i primjereno financiranje. 

Hrvatsko-njemačka gospodarska suradnja

Dame i gospodo, Hrvatska i Njemačka gospodarski surađuju izvrsno.

Iz perspektive poljoprivredno-prehrambenog sektora, od osobite je važnosti snažna trgovinska razmjena između naše dvije države.

Njemačka je naš najznačajniji uvozni partner, a u izvozu nalazi se na 4. mjestu posljednje tri godine.

Postoji prostor za jačanje suradnje, i iskreno se nadam da će sudjelovanje naših proizvođača na Zelenom tjednu tome doprinijeti.

Hrvatska industrija hrane

Sudionicima i posjetiteljima Zelenog tjedna želim da tijekom sajma istraže i dožive bogatstvo naše ponude te da prepoznaju potencijal suradnje s našom industrijom hrane.

Hrvatska ne može konkurirati kvantitetom proizvodnje industrijama hrane velikih europskih država. No, po svojoj je kvaliteti ona zasigurno u europskom vrhu.

Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje. 

Umijeće njihove pripreme prenosi se s generacije na generaciju i danas su snažna okosnica imidžaHrvatske kao turističke i gastronomske destinacije.

Zato i nije slučajno da je jedan od slogana kojim se Hrvatska predstavlja na međunarodnom turističkom tržištu „Puna okusa“.

To prepoznaju i naši gosti iz Njemačke, koji s odmora u Hrvatskoj svojim kućama odlaze ugodno iznenađeni raznovrsnom i ukusnom ponudom.

Gosti iz Njemačke su među najbrojnijim posjetiteljima Hrvatske. Prošle godine ih je bilo oko 3 milijuna.

Hrvatska poljoprivreda

Hrvatska je zemlja koja je u zadnjih 20 godina puno ulagala u razvoj svoje poljoprivrede, što iz europskih sredstava, što iz nacionalnih sredstava, kako bismo omogućili ruralnim prostorima rast i razvoj.

Danas imamo oko 1,5 milijuna hektara korištenog poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje oko 170.000 poljoprivrednika.

Oko 97% poljoprivrednika su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a ponosni smo i na kvalitetan i rastući udio mladih poljoprivrednika. Njih je 13%, što je znatno iznad prosjeka u Europskoj uniji od 6%. 

Mala gospodarstva s dinamičnom i žilavom proizvodnjom, nositelji koje su mladi poduzetnici, i koje postaju središte njihovog obiteljskog života, koji prepoznaju da je u zdravoj i kvalitetnoj proizvodnja njihova budućnost. To je okosnica hrvatske poljoprivrede i industrije hrane.

Europske oznake kvalitete

Usmjerenost razvoju i poticanju kvalitete rezultirala je i porastom interesa proizvođača za zaštitom naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete.

Neke od ovih proizvoda predstavit ćemo i ovdje u Berlinu, poput nekoliko naših pršuta, slavonski kulen, sir s otoka Paga i maslinovo ulje s otoka Korčule te naša vrhunska vina iz Istre, Dalmacije i Slavonije. 

Zeleni tjedan i Hrvatska kao zemlja partner vrlo su dobar početak ove dinamične godine i signal novog zamaha u trgovinskoj razmjeni na svim područjima, a osobito na području industrije hrane, između Hrvatske i Njemačke.

Hvala vam svima na pažnji.“



Pisane vijesti | Andrej Plenković