Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada će vam biti partner u tom procesu

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/03 rujna/VT-12.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Virovitičko-podravsku županiju, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Virovitičko-podravske županije. Prethodno je premijer položio vijenac na Spomen obilježju poginulim braniteljima iz Domovinskoga rata na Gradskom groblju te je otvorio novoizgrađeno krilo Opće bolnice Virovitica.

Pozdravivši nazočne, predsjednik Vlade u svom govoru izrazio je poštovanje prema postignućima koje kontinuirano ostvaruje Virovitičko-podravska županija na dobrobit svojih građana, istaknuvši je pozitivnim i poticajnim primjerom za razvoj svih ostalih krajeva Hrvatske.

Premijer je podsjetio da je u ovom mandatu napravljen novi model suradnje između jedinica lokalne samouprave i hrvatske Vlade, ocijenivši da je dobro prihvaćen od strane župana, gradonačelnika i načelnika. Dodao je da su redoviti dijalog i šestomjesečni susreti diljem Hrvatske omogućili županima, predstavnicima udruga gradova i općina da budu u tijeku s najbitnijim zakonskim prijedlozima koji se odnose na svakodnevni život građana u svim njihovim sredinama.

"Ta vrsta dijaloga razvila je refleks zajedničkih prioriteta i važnih tema za pojedine dijelove Hrvatske", kazao je Plenković.

Kao primjer funkcionalne decentralizacije naveo je spajanje ureda državne uprave sa županijama, koje će biti dovršeno do kraja ove godine.

Snažnija uloga županija krajem godine 

"Tada će se vidjeti koliko će osnažiti uloga županija u teritorijalnom ustroju Hrvatske, ali i u smislu njihovih kompetencija i svega onoga što mora biti objedinjeno za bolju i kvalitetniju uslugu svim građanima. To je veliki iskorak i ogromna reforma. Mislim da do kraja nismo ni svjesni koliko je to dugoročno gledajući važan korak u jačanju hrvatskih županija" poručio je Plenković.

Napomenuo je da je Vlada učinila iskorak i u pogledu fiskalne decentralizacije, koja je, rekao je, gotovo svim jedinicama lokalne i područne samouprave omogućila veće prihode. Uz dijalog, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, predsjednik Vlade istaknuo je i projekte kao četvrti model suradnje između Vlade i jedinica lokalne samouprave.

U tom smislu izdvojio je tri projekta važna za Virovitičko-podravsku županiju. Jedan je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, koji je realiziran odlukom Vlade i uz potporu Županije. Naveo je sajam Viroexpo, kazavši da je riječ o projektu koji ima dugu tradiciju i prepoznatljivost.

Predsjednik Vlade posebno važnim smatra projekt izgradnje brze ceste koja spaja Vrbovec, Bjelovar i Viroviticu. "To je projekt koji za vas znači razvoj gospodarstva te jednostavniji, ugodniji i brži život", naglasio je Plenković.

Izgradnja brze ceste

Podsjetio je da je u travnju ove godine otvorena dionica od Vrbovca do Farkaševca, a u tijeku su radovi na dionici koja ide od Farkaševca prema Bjelovaru.

"Ova cesta, duga 94 kilometra, koja će spojiti Vrbovec, Bjelovar i Viroviticu, sve do Terezinog Polja, za vas je prioritet broj jedan. Vidi se da je to element koji nedostaje. Siguran sam da bi ovaj poduzetni, borbeni i tvrdoglavi duh ove Županije došao još bolje do izražaja", rekao je premijer, istaknuvši da je projekt u svim strateškim dokumentima Hrvatskih cesta, koje o tome vode računa, kao i ministar Oleg Butković.

U svom govoru, predsjednik Vlade spomenuo je da će se u Orahovici održati 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Prije tri godine u Osijeku, u izbornoj kampanji, vidjevši situaciju na cijelom istoku Hrvatske kazali smo da je to trenutak da se napravi korak više za Slavoniju, Baranju i Srijem, za svih pet slavonskih županija, i u mandatu naše Vlade taj se projekt realizira", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da Vlada želi da se u Slavoniji razvija ne samo poljoprivreda i ruralni razvoj, već da se otvaraju nova radna mjesta i da taj novi okvir i nova energija, potakne i ključno pitanje cijele nacije, a to je to je demografska revitalizacija, osobito na istoku Hrvatske.

"Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada i svi njezini članovi bit će vam partneri u tom procesu", poručio je premijer, izrazivši zadovoljstvo što će se Dani hrvatskog turizma ove godine održati u više slavonskih županija. 

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Vlade obišao je poduzetnički inkubator u Orahovici.

Pisane vijesti | Andrej Plenković