Želimo privući daljnji interes za investiranje kineskih kompanija u Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/3 studenog/IMG_8868.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, drugog dana radnog posjeta Narodnoj Republici Kini, sastao se u Pekingu s guvernerom Azijske infrastrukturne investicijske banke Jin Liqunom. Potom je otputovao u Hangzhou, gdje se sastao s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i trgovinske razmjene.

Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“

 Marco Polo uspostavio prvu vezu između Hrvatske i provincije Zhejiang

"Nakon boravka u Pekingu, danas smo došli u Hangzhou, grad koji je poznat iz čuvene knjige Milijun putovanja Marca Pola i koji je, na neki način, prije puno stoljeća, uspostavio prvu vezu između Hrvatske i izrazito propulzivne i dinamične provincije Zhejiang", rekao je premijer Plenković u izjavi medijima nakon sastanka te dodao da je s Che Junom i čelnim ljudima provincije Zhejiang razgovarao o daljnjem unaprjeđenju trgovinskih odnosa Hrvatske i Kine.

Suradnja luke Ningbo s Istrom, Rijekom i Splitom 

Naglasio je da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi upravo iz ove provincije koja ima i najveću luku na svijetu Ningbo, koja već nekoliko godina surađuje s Rijekom, a izvrsna suradnja uspostavljena je i s Istarskom županijom te s gradom Splitom prije par godina.

"Sutra ćemo posjetiti jedan od najvećih mostova preko mora koji radi kineska kompanija za ceste i mostove, a koja za nas radi strateški važan projekt izgradnje Pelješkog mosta", najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši kako sve to dovoljno govori koliko ciljano je odabran dolazak u Hangzhou.

Sastanak inicijative Kina+16 u Hrvatskoj 2019. godine

Plenković je izrazio zadovoljstvo što će se sljedeći sastanak inicijative Kina+16 održati u Hrvatskoj 2019. godine. 
"To je za nas prilika da ojačamo odnose s Kinom. Sljedeće godine naglasak će na bilateralnoj suradnji biti kultura i turizam. To je kompatibilno s inicijativom Kina+16, gdje ćemo se fokusirati na suradnju između malih i srednjih tvrtki koje su okosnica svakog gospodarstva", poručio je Plenković. 

Che Jun je naglasio da Zheijang odlično surađuje s Hrvatskom, te podsjetio da dvije zemlje povezuje i Marko Polo. "Dvije zemlje veže veliko prijateljstvo, kako Kinu i Hrvatsku, tako i Zhejiang i Hrvatsku. U Hrvatskoj je rođen i Marko Polo, koji je upoznao Europljane s Hangzhouom. Potrebno je proširiti suradnju na drugim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma. Postoji neograničeni potencijal za to", rekao je.
 
Plenković je uoči sastanka s Che Junom obišao obalu Zapadnog jezera u Hangzhouu gdje se nalazi spomenik Marku Polu, a kasnije je nazočio spektakularnoj audio-vizualnoj predstavi koja se odvijala na samoj površini jezera.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković