Predsjednik Vlade u radnom posjetu Narodnoj Republici Kini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u radnom posjetu Narodnoj Republici Kini od 2. do 6. studenoga ove godine.
 
Posjet Narodnoj Republici Kini predsjednik Vlade započet će u Pekingu, gdje će održati niz sastanaka, s kineskim premijerom Li Keqiangom te drugim kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima, na kojima se očekuje potvrda dobrih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje, kao i suradnje u formatu Kina+16, s obzirom na to da će Hrvatska 2019. godine biti domaćin sljedećeg sastanka na kojemu će sudjelovati kineski premijer i šefovi država i vlada 16 srednjoeuropskih država.
 
Premijer Plenković susreo se s kineskim kolegom Li Keqiangom nekoliko puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.
 
Iz Pekinga će 3. studenoga otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.
 
Obići će također i obližnji most Hangzhou Bay, u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja će graditi Pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara.
 
Potom će otputovati u Šangaj, najvećoj trgovačkoj luci na svijetu, gdje će uz brojne svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovati na otvorenju China International Import Expoa. Sajam omogućuje zemljama i regijama širom svijeta jačanje gospodarske suradnje i trgovine s Kinom.
 
Tijekom boravka u Šangaju, premijer Plenković sudjelovat će kao panelist na forumu „Trade & Innovation“, a otvorit će i Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.
 
Posjet Kini završit će sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.
 
U izaslanstvu predsjednika Vlade bit će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Zadarske županije Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nataša Mikuš Žigman te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.
 
Uz predsjednika Vlade na China International Import Expou, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta, sudjelovat će i izaslanstvo HGK zajedno s predstavnicima brojnih hrvatskih tvrtki.
 
 
 
Program:
 
Petak, 2. studenoga, Peking:
 
14.00               Sastanak predsjednika Vlade s predsjednikom Uprave tvrtke China Road and Bridge Corporation Lu Shanom (Capital Hotel, Qian Men East Street 3, Peking)
 
14.35               Sastanak predsjednika Vlade s predsjednikom Uprave tvrtke China Railway Group Limited  Zhang Zhongyangom (Capital Hotel, Qian Men East Street 3, Peking)
 
15.10               Sastanak predsjednika Vlade s predstavnicima tvrtke Norinco (Capital Hotel, Qian Men East Street 3, Peking)
 
15.45               Sastanak predsjednika Vlade s potpredsjednikom Uprave CSIC Shipbuilding Corporation Xu Ziqinom (Capital Hotel, Qian Men East Street 3, Peking)
 
17.20               Sastanak predsjednika Vlade s predsjednikom Vlade Kine Li Keqiangom (Veliki dom naroda, Tiananmen)
 
 
Subota, 3. studenoga, Hangzhou:
17.50               Sastanak predsjednika Vlade s čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang Che Junom (Hangzhou, Xihu Guest House)
 
 
Nedjelja, 4. studenoga, Hangzhou, Šangaj:
8.40                 Posjet spomeniku Marku Polu
 
10.00               Obilazak mosta Hangzhou Bay u pratnji predsjednika Uprave tvrtke China Road and Bridge Corporation Lu Shana
 
13.30               Radni sastanak s predsjednikom tvrtke China Aoyuan Group Guo Ziwenom
 
19.00               Svečano primanje uoči početka China International Import Expo  (Shangai International Convention Centre)
 
Ponedjeljak, 5. studenoga, Šangaj:
 
9.45                 Otvorenje China International Import Expoa, koji će otvoriti  predsjednik NR Kine Xi Jinping, (National Exibition and Convention Centre)
 
11.30               Obilazak paviljona
 
13.00               Radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Li Jianom
 
15.00               Sudjelovanje predsjednika Vlade na Forumu „Trade & Innovation“
 
                        Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u panel raspravi sudjeluju predsjednik Vlade Laosa, prvi potpredsjednik Vlade Kostarike, potpredsjednik Vlade Talijanske Republike te Bill Gates
 
17.00               Otvorenje Ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju (Centar The Place, Zunyi Rad 100)
 
Utorak, 6. studenoga, Šangaj:
9.00                 Hrvatsko-kineski gospodarski forum (Hotel Golden Tulip Shanghai Rainbow, Chang Ning District – No 2000 Yan An RD West)

Najave