Zračne snage od ranog jutra na požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji.

Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira  CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji upućena dva Airtractora.
Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu  koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 217 požara (75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: MORH



Pisane vijesti