Zvonimir Frka-Petešić s Maciejem Popowskim u Banskim dvorima razgovarao o politici proširenja EU-a

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/23 studeni/Predstojnik/1.jpg

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić danas se u Banskim dvorima sastao s Maciejem Popowskim, zamjenikom glavnoga direktora Glavne uprave Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU-a.

Slijedom govora predsjednika Europske komisije Junckera o stanju Unije i programa rada Europske komisije za 2018. godinu Popowski je predstavio prioritete Europske komisije u 2018. na području proširenja EU-a, koji uključuju i pripremu najavljene strategije.
 
Rečeno je da proširenje i dalje ostaje važna politika EU-a koja, unatoč različitim izazovima pred Europskom unijom, dobiva posebno značenje u kontekstu rasprave o budućnosti Europe te institucionalne i financijske prilagodbe EU-a tim izazovima. Istaknuto je da Europska komisija drži da je potrebno osvijestiti građane EU-a o važnosti nastavka politike proširenja, kako bi taj projekt dobio punu podršku u državama članicama.
 
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade potvrdio je privrženost Hrvatske nastavku politike proširenja EU-a ističući važnost ispunjavanja kriterija i provedbe potrebnih reformi, te napretka na osnovi vlastitih postignuća. Posebno je istaknuo važnost ponovne potvrde europske budućnosti svih država jugoistočne Europe.
 
Na sastanku je naglašeno da je za uspjeh ove politike potrebno osmisliti jasnu komunikacijsku strategiju prema javnostima država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, ali i država članica Europske unije.
 
 

Pisane vijesti