574 milijuna kuna za 12 dnevnih bolnica

Slika /Kako funkcionira Vlada/Istaknute teme/medic-563423_1920.jpg

U Banskim dvorima, 8. veljače 2017., potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Poziv za dostavu projektnih prijedloga za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama otvoren je od 18.7.2016. do 31.12.2020. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000,00 kuna. Trenutno je za 12 prijava donesena odluka o financiranju, čime se ukupno dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 574.898.608,13 kuna. Troškovi se odnose na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme i nadoknadu administrativnog provođenja projekta.
 
Tom prigodom predsjednik Vlade istaknuo je: „Ovo je tjedan u kojem emancipiramo niz konkretnih, vrlo praktičnih koristi od sredstava koja dobivamo od Europskoga fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Danas sam izrazito zadovoljan da je nakon poziva koji je raspisan prije nekoliko mjeseci, u vrlo kratkom roku zaprimljen čitav niz vrlo kvalitetnih i korisnih projekata za unapređenje stanja u hrvatskome zdravstvu, u našim bolnicama, u nabavi nove opreme ili pak modernizaciji postojećih objekata diljem Hrvatske, od Zagreba, preko Vukovara, Dubrovnika.
 
Drago mi je da su mnogi predstavnici korisnika svih ovih vrijednih projekata danas s nama. Ono što je posebno ohrabrujuće je da je ukupan iznos sredstava koje imamo u ovoj omotnici, 725 milijuna kuna, da je trenutno, praktički s ovim projektima, riječ o dodjeli 574 milijuna kuna. Na ova sredstva, Ministarstvo zdravstva će iz svoga proračuna dodati još sto milijuna kuna, prema tome, riječ je o značajnim sredstvima koje će brojnim našim ustanovama biti od izrazite koristi.
 
Mislim da je to dobro i za ukupno povlačenje sredstava iz europskih fondova i drago mi je da su u jednoj kvalitetnoj suradnji i sinergiji, prije svega Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, SAFU-a, kao ključne agencije za realizaciju i, u konačnici, i isplatu ovih sredstava, ovako brzo pripremljeni i, nadam se, uskoro i realizirani projekti.
 
To je dobro, u kontekstu naše šire politike za unapređenjem hrvatskoga zdravstvenoga sustava, za ostvarivanjem prioritetnih ciljeva Vlade prema kojima će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i to u onim uvjetima, naravno, prije svega kad je riječ o bolnicama, koji i priliče članici Europske unije. Stoga su upravo i ovakvi projekti potvrda da nam je to članstvo izuzetno korisno i dobro za realizaciju naših ključnih projekata. Drago mi je da su naši župani ovdje, kao osnivači većine bolnica o kojima ovdje govorimo i mislim da je to još jedan primjer dobre  suradnje središnje razine vlasti s hrvatskim županijama.
 
Svima vam čestitam i nadam se da će ovakvih projekata i prigoda za realizaciju projekata koji su financirani i sufinancirani iz sredstava Europske unije i državnoga proračuna još biti u mandatu ove Vlade“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac zahvalila je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na podršci, rekavši da potpisivanje ovih ugovora u Vladi Republike Hrvatske govori o važnosti povlačenja europskih fondova. Što se tiče ovog natječaja, nastavila je ministrica, on je omogućio rekonstrukciju i opremanje bolnica, nužnu za njihov daljini razvoj. „Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000 kuna, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva dogovoreno je dodatno povećanje alokacije od jedne milijarde kuna za ovaj važan resor“, kazala je.
 
Ministrica Žalac izvijestila je da su 28 bolnica prihvatljivi prijavitelj u okviru ovog Poziva, a natječaj je otvoren do 2020. „Kako Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije bude zaprimala pozive, tako ćemo u roku od 90 dana evaluirati projekte koji su nam na raspolaganju. To je cilj koji smo si zajednički postavili“, rekla je. Najavila je da će u sljedeća dva do tri mjeseca biti potpisano 500 milijuna kuna za projekte koji su zaprimljeni, a u planu je i objava još dvaju dodatnih natječaja u iznosu od 350 milijuna kuna. „Radi se o poboljšanju pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja“, pojasnila je. Kazala je i da se očekuju prijave za već objavljene natječaje za poboljšanje hitne zdravstvene zaštite. „Suradnja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zdravstva, SAFU-a i vas korisnika pokazala se jako dobrom“, zaključila je ministrica Žalac.
 
 „Mi smo ovime pokazali da se u tišini u samo 90 dana može napraviti jako veliki iskorak“, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, naglasivši da je Vlada Republike Hrvatske pokazala da su joj važne sve hrvatske bolnice. Ministar je dodao da je ovo početak te da će se ulagati i u druge bolnice. „S ovim smo pokazali i da sustav hrvatskog zdravstva odgovara izazovima vremena, a izazov vremena svjetske medicine je biti učinkovit u jednodnevnoj kirurgiji, dnevnoj bolnici, hitnim prijamima, na čemu ćemo ustrajati, uz podržavanje svih drugih oblika neophodnih da bi bolnice pružale usluge na visokoj razini“, istaknuo je. Također, izrazio je nadu će i ravnatelji drugih bolnica slijediti primjer ravnatelja koji su danas potpisali ugovore. „Mi ćemo sa strane Vlade Republike Hrvatske učiniti sve da novci žurno dođu u Hrvatsku kako bi se sagradile i obnovile hrvatske bolnice“, kazao je ministar Kujundžić.
 
O provedbi i učinkovitosti je govorio Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te je posebno naglasio da je da je riječ o ugovorima u iznosu od 15 do 50 milijuna kuna.  
 
U ime ravnatelja bolnica obratila se dr. Vesna Bosanac koja je zahvalila na potpori i mogućnosti da se ostvari ovaj hvalevrijedan projekt, koji je ocijenila značajnim za pacijente i stanovnike. Naglasila je da su liječnici i do sada bili posvećeni pacijentu, ali je to ponekad bilo teško ostvariti zbog zastarjele opreme, dodavši da neke bolnice nisu obnovljene još od rata. Kazala je da je za učinkovitost rada, osim znanja, važno imati i suvremenu opremu u svakoj bolnici. „Nadam se i vjerujem da ćemo i u budućnosti raditi slične projekte prema potrebama u svim krajevima naše države i da ćemo moći koristiti resurse Europske unije kako bismo značajno poboljšali zdravstvenu zaštitu naših pacijenata“, zaključila je.
 
Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, ravnateljica Opće bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček, ravnatelj Kliničke bolnice ''Sveti Duh'' Mladen Bušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Mario Zovak, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić i ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.