Hrvatska pristupila Schengenskom informacijskom sustavu

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/27 lipnja/H20170627022296 (1).jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na predstavljanju Schengenskog informacijskog sustava u Policijskoj postaji granične policije Bregana. 

Čestitao je svima koji su proteklih nekoliko mjeseci sustavno radili na tome da se Hrvatska priključi Schengenskom informacijskom sustavu. Istaknuo je da je time poslana poruka vrednovanja rada kojeg Hrvatska poduzima u cjelovitom ostvarivanju cilja uključivanja u Schengenski prostor.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da će pristup podacima Schengenskog informacijskog sustava povećati učinkovitost hrvatske policije i sigurnosnih službi te na taj način dati cjelovitiji uvid u sve ono što se odvija na razini Europske unije.
 
„To je prvi važan korak – veća sigurnost i veća vjerodostojnost naših službi umrežena u partnerstvu s drugim zemljama“, kazao je.
 
Važnim je ocijenio što je izmještanjem zajedničkog prelaska na graničnom prijelazu sa slovenske strane na hrvatsku stranu omogućen dodatni manevar za bržu i veću protočnost vozila i putnika tijekom turističke sezone. Dodao je da je taj dogovor slovenske i hrvatske policije dio paketa dogovorenog na susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.
 
„Tada smo, uočivši uska grla koja su se stvorila nakon 7. travnja i stupanja na snagu revidiranog Schengenskog zakonika s dosljednom primjenom sustavnih kontrola, odmah osjetili opasnost za stvaranje velikih prometnih čepova, kolona i neugodnosti za putnike, a na taj način i ugrozu za interese hrvatskoga gospodarstva i Hrvatske kao turističke destinacije“, pojasnio je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da je  vrlo razumnim pristupom hrvatske i slovenske strane, uz stručnu i pravnu podlogu Europske komisije, dogovoren režim koji se od tada u praksi pokazao učinkovitim.
 
„Terorizam je nažalost realnost, a mi na to moramo imati vrlo ozbiljan i odgovoran odgovor u zajedničkom djelovanju s drugim članicama Europske unije i istodobno voditi računa o svojim nacionalnim ekonomskim interesima, a to je da zemlja koja je na bitnom geoprometnom položaju osigura protočnost prema istoku Europe i omogući jednostavan priljev turista u Hrvatsku“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da je priključivanje Schengenskom informacijskom sustavu izuzetno važan iskorak koji će poslužiti svim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj  da nastave s aktivnim radom na ispunjavanju svih kriterija za ulazak u Schengen u cijelosti.
 
„Cilj je da se Hrvatska prepozna kao zemlja koja je u stanju na kvalitetan način štititi svoje vanjske granice i biti pouzdan partner područja slobode, sigurnosti i pravde koji Europska unija gradi proteklih 25 godina. Sve ono što hrvatska policija radi se do sada pokazalo vrlo pouzdanim i ja im na tome zahvaljujem“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potom je, s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, obišao granični prijelaz Bregana. 
 
Spajanje na Schengenski informacijski sustav potvrda je važnosti Republike Hrvatske u obrani vanjskih granica i značajan korak prema ispunjavanju kriterija za ulazak u  schengenski prostor. Pristup je to glavnom alatu u suradnji policija schengenskog prostora pomoću kojeg se godišnje pronađe preko 200.000 traženih osoba, vozila, isprava i predmeta.
 
Projekt implementacije Schengenskog informacijskog Sustava u Republici Hrvatskoj vrijedan je oko 5 milijuna eura, financiran sredstvima iz europskih fondova.