Predsjedanje Republike Hrvatske Srenjoeuropskom inicijativom

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/28 studenoga/Logo_CEI.jpg

Republika Hrvatska od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom (SEI).

Jedan od glavnih ciljeva predsjedanja Republike Hrvatske je jačanje temeljnog usmjerenja Srednjoeuropske inicijative – pružanje potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a. Nadalje, prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na: prijenos znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

Dana 25. i 26. travnja 2018. je u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, održan stručni sastanak o izgradnji kapaciteta u procesu EU integracija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“.

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 29. svibnja 2018. u Zagrebu je održana stručna konferencija o kombiniranom prijevozu.

U prvoj polovini lipnja 2018. održana su dva ministarska sastanka. U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, 6. lipnja 2018. u Zagrebu je održan ministarski sastanak o jačanju kohezije i kompetitivnosti kroz regionalnu suradnju.

Dana 11. lipnja 2018. u Splitu je održan godišnji sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a, domaćin kojega je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja bio je koncert u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, održan 14. kolovoza 2018. godine u atriju Kneževa dvora. Nastupili su prvi klarinet Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer i argentinski pijanist Jose Gallardo.

Tradicionalni neformalni sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a održan je na marginama 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda 26. rujna 2018. godine.

U Zagrebu je 26. i 27. rujna 2018. godine održana stručna međunarodna konferencija „Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra“. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja sa ciljem razmjene iskustava o energetskoj učinkovitosti i energetskoj obnovi zgrada te promicanja korištenja obnovljivih izvora energije.

U Zadru je povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine u organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju 25.-27. listopada 2018. održana dvodnevna međunarodna stručna konferencija „Underwater cultural heritage in Europe today“. Cilj ove konferencije bio je identificirati ključne izazove, analizirati mogućnosti njihova rješavanja te poticati daljnje istraživanje bogate i raznovrsne podvodne kulturne baštine Europe. Konferencija je organizirana u okviru dvaju aktualnih predsjedanja Republike Hrvatske – Srednjoeuropskom inicijativom i Vijećem Europe. Drugi događaj o okviru ovih dvaju predsjedanja RH i u organizaciji Ministarstva turizma bio je stručni skup o putevima maslinovog ulja 14.-16. studenoga 2018. godine na Malom Lošinju.

Akademski orkestar CEMAN održao je 26. listopada 2018. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebu svečani koncert u organizaciji Konzervatorija Giuseppe Tartini. CEMAN (Central European Music Academies Network) je srednjoeuropska mreža glazbenih akademija. Osnovana je u cilju razmjene studenata i nastavnika te promicanja povijesne i kulturne baštine država članica Srednjoeuropske inicijative.

U okviru parlamentarne dimenzije suradnje, u Zagrebu je 26. studenoga 2018. održan sastanak parlamentarne skupštine SEI-a na temu Održivi turizam i lokalna zajednica – kako ojačati održivost?

Ključni i završni događaj hrvatskog predsjedanja, sastanak na vrhu predsjednika vlada država članica SEI, održat će se 3.- 4. prosinca 2018. godine u Zagrebu. Paralelno uz sastanak na vrhu, 4. prosinca 2018. godine, održat će se Poslovni forum SEI-a, sudionici kojega će biti predstavnici gospodarskih komora država članica, kao i drugi zainteresirani subjekti.

Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. godine u Budimpešti, a u njezinom je članstvu osamnaest država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. SEI povezuje multilateralnu diplomaciju i upravljanje projektima, kao primatelj i kao davatelj pomoći, te predstavlja poveznicu između EU makroregija. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.

Republika Hrvatska je članica SEI-a od 1992. godine. Prvi je put presjedala Inicijativom 1998. godine.

Više informacija o Srednjoeuropskoj inicijativi (SEI)

Kalendar aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em
SEI Akcijski plan 2018.-2020. pročitajte OVDJE
Dodatak SEI Akcijskom planu pročitajte OVDJE