Plenković: Podizanje kreditnog rejtinga na investicijsku razinu od strane Fitcha potvrda je dobrog reformskog smjera RH

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu, s BB+ na BBB- s pozitivnim izgledima.

Vlada pozdravlja današnju odluku agencije Fitch da podigne kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu, s BB+ na BBB-, i to s pozitivnim izgledima, što je ocjena koju smo posljednji put imali prije 14 godina. U svom izvješću, Fitch je istaknula iznimne rezultate u provedbi fiskalne politike i ostvarenju još jednog proračunskog viška, i to unatoč isplatama obveza po jamstvima za brodogradilište Uljanik u iznosu od 0,7% BDP-a. 

„Agencija Standard & Poor's u ožujku, nakon više od 6 godina, vratila je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog, a ova odluka agencije Fitch dodatna je potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike Vlade. To potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, da je Vlada stabilna i da provodi reforme. Pozdravljam što je agencija Fitch prepoznala rezultate naših napora u održavanju makroekonomske stabilnosti, provedbi strukturnih reformi i odgovornom vođenju javnih financija. Posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za 3 postotna boda godišnje te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova“, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pozitivni učinci poreznih rasterećenja i snažnog gospodarskog rasta

Fitch također pozdravlja pripreme Vlade usmjerene prema pristupanju Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), kao važnom koraku koji prethodi usvajanju eura kao službene valute. Pozdravljaju se učinci stabilne i niske inflacije, čemu je pridonijelo i smanjenje stope PDV-a na određene proizvode. 

Ocijenjeno je da je snažan rast BDP-a za 3,9% u prvom kvartalu ove godine otklonio zabrinutost u pogledu mogućeg jačeg usporavanja rasta gospodarstva uslijed smanjenja inozemne potražnje na našim najvažnijim izvoznim tržištima. Fitch naglašava izrazito pozitivan trend smanjenja neto vanjskog duga te ističe da su neki strukturni pokazatelji za Hrvatsku povoljniji nego za države čiji je kreditni rejting već bio na razini BBB.

Investicijski rejting snažna je poruka ulagačima

U posljednja tri mjeseca Hrvatskoj je podignut kreditni rejting na investicijsku razinu prema ocjeni dvije od tri svjetske agencije za kreditni rejting. Povratak zemlje u investicijski kreditni rejting odlična je vijest koja pruža podršku naporima Vlade za uspostavljanje dinamičnijeg, stabilnijeg i održivijeg gospodarskog rasta. To će pozitivno djelovati na percepciju Hrvatske i time na mogućnost povećanja stranih ulaganja kao i na oživljavanje domaćeg tržišta kapitala. 

“Odluka agencije Fitch o dodjeli investicijskog rejtinga Hrvatskoj potvrda je uspješne provedbe ekonomske politike Vlade usmjerene na jačanje investicijske aktivnosti, na provedbu strukturnih reformi i na nastavak vođenja politike održivih javnih financija”, poručio je ministar financija Zdravko Marić.



Pisane vijesti | Andrej Plenković