Otvaramo novu stranicu u odnosima s Francuskom. Rafalei mijenjaju položaj Hrvatske na karti svijeta u vojnom smislu

Istaknuvši sličnosti u mnogima stajalištima, Macron je francusko-hrvatsko strateško partnerstvo nazvao putem u osnaživanje bilateralnih odnosa i podlogom za zajedničko djelovanje na zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji. Istaknuo je da potpisani ugovor o kupnji Rafalea ima povijesni značaj: "Bit će to cement duge suradnje i strateške sinergije dviju zemalja, ujedno i prvi važan korak u smjeru europske obrane koji jamči zajedničku sigurnost".

Na poziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron stigao je u srijedu navečer u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj, prvi službeni posjet nekog šefa francuske države našoj zemlji. 
 
Posjet je počeo radnom večerom s premijerom Andrejom Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su bila globalna i regionalna pitanja te strateška suradnja Hrvatske i Francuske. 
 
Drugi dan posjeta francuskog predsjednika započeo je svečanim dočekom na Pantovčaku i sastankom s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, nakon čega je predsjednik Macron, zajedno s premijerom Plenkovićem, kod Spomenika domovini položio vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu. Ta je gesta bila upravo njegova osobna želja i inicijativa.
 
U nastavku službenog posjeta, predsjednik Macron stigao je u Banske dvore, gdje se prije sastanka s predsjednikom Vlade Plenkovićem, upisao u Zlatnu knjigu. Nakon sastanka Macrona i Plenkovića, održan je i sastanak dvaju izaslanstava.
 
Premijer Plenković i predsjednik  Macron potpisali su Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dvije zemlje. Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja te predstavljati okvir za dodatno jačanje bilateralnih odnosa. Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi naše zemlje – ulazak u schengenski prostor i u europodručje.
 
Hrvatska i Francuska također su potpisale Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojima će obrambena sposobnost Hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu. Ugovor su potpisali ministri obrane dviju zemalja Mario Banožić i Florence Parly.
 
Strateškim partnerstvom unaprjeđujemo odnose Hrvatske i Francuske
 
Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održali su konferenciju za medije.
 
''Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti mog prijatelja francuskog predsjednika Emmanuel Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku, prvom službenom posjetu jednog francuskog predsjednika u bilateralnom smislu. Izuzetno mi je drago da je prihvatio moj poziv i da ovaj današnji susret i razgovori koje smo imali sinoć, koje je imao s predsjednikom Republike, predstavljaju početak jedne nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Upravo smo potpisali Strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt koji je bio potpisan 2010. godine. Unaprjeđujemo naše odnose u šest područja - kada je riječ o političkom dijalogu, gospodarskoj suradnji, obrambenoj suradnji, sigurnosti, obrazovanju, kulturi, znanosti i upravi – jedan sveobuhvatan okvir za jačanje suradnje Hrvatske i Francuske'', kazao je hrvatski premijer.
 
Podsjetio je da su Hrvatska i Francuska u 2020. godini imale milijardu eura razmjene, dok su u ovoj godini na 782 milijuna eura razmjene, te da je Francuska zasigurno jedan od značajnijih ulagača u RH u proteklim godinama. Iznio je podatak da je u ovoj godini gotovo 400 tisuća francuskih turista posjetilo Hrvatsku, dodavši da očekuje da će taj broj i rasti kada se situacija normalizira nakon pandemije.
 
Bitna nam je francuska podrška na putu u Schengen i eurozonu
 
''Posebno se veselimo predstojećem francuskom predsjedanju Vijećem EU, gdje smo detaljno čuli planove i ambicije francuskog predsjednika Macrona. Puno je zajedničkih tema, hrvatska Vlada je proeuropski orijentirana, štitimo naše nacionalne interese, ali isto tako na najmudriji mogući način koristimo sve što nam članstvo u EU donosi. Stoga nam je bitna jasna i čvrsta podrška Francuske na putu u schengenski prostor i u europodručje. To su dvije dublje integracije koje želimo realizirati tijekom mandata ove Vlade. Suglasni smo da se i schengenski prostor treba reformirati, zajedno ćemo raditi da i Hrvatska kao buduća članica u tome da svoj značajan doprinos'', kazao je Plenković.
 
Osvrnuo se potom na nabavu francuskih vojnih zrakoplova.
 
Ugovor o nabavi Rafalea ima poseban značaj
 
''Potpisivanje Ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea predstavlja poseban značaj današnjeg posjeta. Na taj način snažimo sposobnosti Hrvatske vojske i HRZ-a, dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na vanjsko-politički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoj teritorij, ali prije svega dobiva sposobnosti da brine o doprinosu i jačanju u okviru našega savezništva u NATO-u na razini Europske unije i drugih međunarodnih misija. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših obrambenih industrija. Cijenimo da smo došli do toga trenutka'', kazao je Plenković.
 
Dodao je da su razgovore iskoristili i za brojne globalne i europske teme te pitanja o jugoistoku i istoku Europe.
 
''Drago mi je da predsjednik Macron ima veliko znanje i angažman u nama neposrednom susjedstvu. Posebna tema je bila i BiH, gdje su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. Objasnili smo pozicije Hrvatske i nadamo se da ćemo u predstojećim tjednima i mjesecima iznaći rješenje koje bi pomoglo reformu izbornoga zakona tako da se u BiH na pravičan način biraju legitimni predstavnici političkih stranaka koji reprezentiraju sva tri naroda, upravo onako kako je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu'', poručio je hrvatski premijer zahvalivši još jednom predsjedniku Macronu na dolasku.
 
Dijelimo zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezani smo angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar EU i NATO-a
 
Francuski predsjednik Macron u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo što je danas u Zagrebu u sklopu prvoga službenog posjeta predsjednika Republike Francuske od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine.
 
"Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu, one dijele i zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezane su hrvatskom dijasporom, koja je most koji povezuje naše dvije zemlje. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar Europske unije i NATO-a", naglasio je Macron.
 
Podvukao je i važnost solidarnosti i prijateljstva u zdravstvenoj krizi izazvanoj pandemijom te izrazio solidarnost s hrvatskim narodom nakon stradanja u potresima koje su Hrvatsku pogodili prošle godine.
 
Potpisani akti, kazao je Macron, pokazuju veliku sinergiju u pogledu Europe, te dodao da su hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. i francusko početkom 2022. godine još jedan most između dviju zemalja, kao i sinergije koje postoje u mnogim temama; u odnosu na klimu, digitalizaciju, pitanja migracija.
 
Podržavam vaše napore da pristupite Schengenskom prostoru. Uvijek ste bili pravi, lucidni partner
 
"Podržavam vaše napore da pristupite Schengenskom prostoru, ono je u sklopu reforme koju želimo i na kojoj će francusko predsjedanje raditi već početkom sljedeće godine u odnosu na pitanja sigurnosti i migracija", istaknuo je Macron dodavši da je upoznat i hrvatskom željom o pristupanju europodručju, s čim u svezi je Hrvatska provela potrebne reforme.
 
Macron je istaknu sličnosti u stajalištima u odnosu na mnoga pitanja, zahvalivši ujedno premijeru Plenkoviću što je uvijek pravi i lucidni partner.
 
Dodao je da su razgovarali i o situaciji na zapadnom Balkanu, problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije te o reformi koja je neophodna u odnosu na izborni zakon u Bosni i Hercegovini u svezi s čim je najavio zajedničko djelovanje idućih mjeseci.
 
Strateško partnerstvo u osnaživanju bilateralnih odnosa kao podloga za zajedničko djelovanje na zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji
 
"U ožujku ćemo govoriti o Strateškom kompasu EU, to je jedno strateško pitanje, o Europi u kojoj želimo više suvereniteta, koja bi trebala biti ujedinjenija, zadržati svoju snagu u sklopu NATO-a, ali i biti kadra osigurati vlastitu sigurnost. Odgovor će biti europski, ali bit će i bilateralan i zbog toga sam doista zadovoljan ovim strateškim partnerstvom koji smo upravo potpisali. To je konkretizacija naše zajedničke vizije i naše volje da se uhvatimo u koštac s velikim međunarodnim odnosima. Strateško partnerstvo ima cilj osnažiti naše odnose na području obrane, ali i naše gospodarske veze. Ima cilj ojačati suradnju u obrazovanju, kulturnu, znanstvenu i sveučilišnu razmjenu. Ono će omogućiti zajedničko djelovanje na zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji", rekao je Macron.
 
Potpisani ugovor o kupnji Rafalea ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja i prvi važan korak u smjeru europske obrane
 
Naglasio je da su partnerstvo i sinergija francusko-hrvatskih strateških stajališta upravo sadržane u odluci Republike Hrvatske da kupi 12 borbenih zrakoplova Rafala.
 
"Radi se o suverenom izboru Republike Hrvatske. Jutros potpisan ugovor ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost. Hvala vam na tom izboru."
 
Zaključio je da će dvije prijateljske zemlje nastaviti suradnju na bilateralnom planu, ali i u Europi. "Trebamo nastaviti djelovati i raditi ruku pod ruku u mjesecima koji su pred nama tijekom francuskog predsjedanja".
 
Premijera Plenkovića novinari su upitali o značenju upravo potpisanog Strateškog partnerstva.
 
''Što se tiče Strateškoga partnerstva, imamo bilateralnu domenu, domenu jačanja političkog dijaloga, konzultacija, zajedničke suradnje u okviru različitih međunarodnih organizacija, osobito u mediteranskom okviru te zahvaljujem predsjedniku Macronu na podršci da Hrvatska nakon dugo godina uđe u taj uži krug članica EU koje surađuju na Mediteranu. Nastavljamo raditi i na većoj gospodarskoj razmjeni, ta milijarda eura je sada početni korak razmjene na godišnjoj razini, želimo da se ona znatno poveća i upravo ovako velike kompanije koje su danas potpisale ugovor u domeni obrambene suradnje su magnet i za druge koje će doći nakon njih. Isto tako znamo da se veliko francusko tržište otvara za hrvatske tvrtke. Također, mislim da je osobito važna suradnja koja će se odvijati u domeni obrazovanja jer je francuski obrazovni sustav jako kvalitetan. Želimo unaprijediti i upravnu suradnju s obzirom da je cijela tradicija upravljanja Europom de facto prenesena iz francuskog sustava. I u turizmu imamo veliku ambiciju, potrudit ćemo se biti barem blizu popularni kao što su Francuzi, Pariz i Eiffelov toranj'', odgovorio je Plenković.
 
Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen
 
Odgovarajući na pitanje da li podržava što skoriji ulazak Hrvatske u schengenski prostor, predsjednik Macron je istaknuo da je Hrvatska spremna za Schengen.
 
''Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen. Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja i potvrdila je sposobnost nadzora svojih granica", rekao je Macron.
 
Naglasio je da će ulaskom Hrvatske schengenski prostor biti učinkovitiji.
 
Francuski novinari su Macrona upitali o stanju u kanalu La Manche gdje su poginuli migranti. 
 
''Izražavam sućut obiteljima svih žrtava. Radi se o migrantima koji su pobjegli iz svojih zemalja kako bi pobjegli od siromaštva, nedostatka slobode, političkih režima. No, prošli su kroz najgori mogući sustav, a to je sustav krijumčarenja ljudskim bićima. Naše službe sigurnosti djeluju danonoćno na vanjskim granicama, nikad nije bilo toliko vojnika, francuske policije, graničara koji se bore protiv nezakonite imigracije. Od siječnja je došlo do 7800 spašavanja na moru. Kada ti ljudi dođu na La Manche, onda je već prekasno'', kazao je Macron. 
 
Macron je upitan i o restrikcijama zbog Covid-a. 
 
''Svi europski narodi su umorni, zabrinuti zbog zdravstvene situacije, ali i zbog utjecaja koji to ima na njihovu obitelj, na njihovu ekonomsku situaciju. Mi pružamo otpor već dvije godine, i to cijela Europa, tako što smo mobilizirali zdravstveni sustav. Francuska trenutno pomaže našim susjedima koji su pomagali nama, pomogli smo europskom gospodarstvu, zaštitili smo naša poduzeća. Kampanja cijepljenja je europska kampanja, želimo da Europa najviše procijepi svoje stanovništvo. Moramo slušati one koji pate zbog ove situacije. Pokušavamo tražiti od građana proporcionalne napore, pokušavamo ne oslabiti francusko društvo. Zbog toga nećemo ponovno ići u lockdown, ali ćemo ići u covid-potvrde. Moramo biti zahtjevni jer smo mi građani jedne slobodne države, mi smo slobodni i odgovorni, od nas se traži cijepljenje i mjere opreza. Ne možemo se sada koristiti istim metodama kao kad još nije bilo cjepiva, trebamo poštivati mjere, pospješiti dostupnost cjepiva i ubrzati procijepljenost s booster dozama'', rekao je Macron. 
 
Ovakvih aviona nema od juga Njemačke pa do Grčke
 
Premijer Plenković upitan je o strateškoj važnosti nabave aviona Rafale. 
 
''Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo game-changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu nikad dosad nismo imali, imat ćemo avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko drugi na ovom prostoru. Možemo biti izvoznici sigurnosti i važan čimbenik na jugoistoku Europe i participirati u brojnim budućim misijama gdje međunarodna zajednica može davati doprinos globalnoj sigurnosti. Ponosan sam da će HV dobiti ovakve avione u našem drugom mandatu i vjerujem da je ovo partnerstvo s Francuskom novi iskorak u kojem ćemo imati koristi i u gospodarskom pogledu'', kazao je Plenković. 
 
Vizija Francuske je izgradnja prostora mira, stabilnosti i suradnje
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik Macron je naglasio da će se zalagati za mir na jugoistoku Europe. 
 
''Europska unija je pravo čudo demokracije i ona je označila kraj ratova na tom području. Smatram da zapadni Balkan ima istu europsku viziju kao Hrvatska. U tom smislu podržavam da osnažujemo te veze. U sljedeći mjesecima pokušat ćemo više toga učiniti kako bismo stabilizirali situaciju između Bugarske i Sjeverne Makedonije, kako bismo inzistirali da se u BiH izvrši reforma izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi. I znamo da postoje tenzije između Prištine i Beograda. Vizija Francuske je da tu trebamo izgraditi prostor mira, stabilnosti i suradnje, ojačati protok ljudi, želimo napraviti pravi europski prostor'', rekao je Macron na kraju konferencije. 

Po završetku zajedničke press konferencije, premijer Plenković i predsjednik Macron izašli su na Markov trg pogledati prelet dva Rafalea, a potom kratko prošetati Gornjim gradom. Na Markovu trgu francuski predsjednik susreo se s majkom Jean-Michela Nicoliera, francuskog državljanina i hrvatskog branitelja koji je poginuo braneći Vukovar.
 
Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završio je radnim ručkom kojem je domaćin bio premijer Plenković, a na kojem su sudjelovale i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.
 
Prije odlaska na radni ručak, premijeru Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavili su na terasi hotela esplanade dva automobila – Neveru i Bugattija.



Pisane vijesti | Andrej Plenković