Paroubek: EU i NATO jamstvo su razvoja gospodarstva

Češka od ulaska u NATO savez 1999. i Europsku uniju 2004. godine neprestano bilježi gospodarski rast, a češka je roba konkurentna i na najzahtjevnijim tržištima, rekao je u ponedjeljak na izlaganju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) češki premijer Jiri Paroubek koji se od nedjelje nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Češka od ulaska u NATO savez 1999. i Europsku uniju 2004. godine neprestano bilježi gospodarski rast, a češka je roba konkurentna i na najzahtjevnijim tržištima, rekao je u ponedjeljak na izlaganju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) češki premijer Jiri Paroubek koji se od nedjelje nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Prije ulaska u euroatlantske integracije Češka se mogla pohvaliti s oko 100 milijuna dolara stranih ulaganja dok smo, primjerice lani, zabilježili devet milijardi eura direktnih stranih ulaganja", kazao je Paroubek. Istaknuo je da bi podaci o razvoju češkog gospodarstva mogli biti od koristi za Hrvatsku zbog budućeg referenduma o ulasku u EU.

"Prošle smo godine također zabilježili rast BDP-a od šest posto a prvi put smo, u novijoj češkoj povijesti, nakon restrukturiranja industrije zabilježili i suficit u državnim prihodima", objasnio je predsjednik češke vlade.

Kako bi što bolje ilustrirao napredak koji je njegova zemlja ostvarila od ulaska u NATO i EU, Paroubek je iznio i podatak o razvoju industrije u siječnju ove godine za 12 posto i u veljači za 10 posto. "Iz godine u godinu nam za sedam posto raste i potrošačka moć stanovništva", dodao je češki premijer, izrazivši uvjerenost u nastavak razvoja s "takvom dinamikom".

"U tome će nam 2007. dodatno pomoći i sredstva iz EU od tri milijarde eura na godinu, a koje namjeravamo prvenstveno izdvojiti za školstvo, znanost i izgradnju prometnica", istaknuo je šef češke vlade, iznoseći podatak o 188.000 studenata 1988. i 300.000 studenata u školskoj godini 2005/2006. "Godine 2010. računamo na 350.000 studenata, što bi značilo da ćemo od svake generacije imati 55 posto fakultetski obrazovanih ljudi", dodao je.

Govoreći o važnosti gospodarske suradnje između dviju zemalja, Paroubek je istaknuo da su češki gospodarstvenici zainteresirani za ulaganja u turizam, industriju te projekte zaštite okoliša.

"No ta cesta nikako ne bi smjela biti jednosmjerna i namjera nam nije kolonijalna", ustvrdio je. Naime, trgovinska razmjena Češke i Hrvatske iznosila je prošle godine više od 500 milijuna američkih dolara. Hrvatski izvoz u Češku je iznosio 76,7 milijuna dolara dok je istodobno Hrvatska iz Češke uvezla robu u vrijednosti 434,8 milijuna dolara.

"Mogu ustvrditi da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao danas pa se možemo bolje posvetiti gospodarskoj suradnji", istaknuo je i dodao da "moramo raditi na tome kako dovesti hrvatsku robu na češko tržište da bismo zajedno izlazili na treća tržišta".

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji opetovano ističe da nema alternative ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije, slikovito se izrazio o "kapitalu kao vrlo plahoj životinji koja bježi na svaki šum".

"Nema većeg jamstva za uspjeh na gospodarskom planu od članstva u EU i NATO-u jer je to jamstvo za pravnu sigurnost, transfer kapitala i europske standarde", poručio je hrvatski premijer.

Sanader smatra da je Hrvatska, s obzirom na rat, u datim okolnostima pokazala "žilavost" i ostvarila dobre rezultate.

"Mi naime i sada, 11 godina nakon rata, izdvajamo iz proračuna sedam milijuna kuna za ratne štete, a sveukupno smo do sada izdvojili 11 milijardi dolara", kazao je Sanader. "No, mi smo vitalna populacija i nekako se hrvamo da bismo došli u gornji dom tranzicijskih zemalja", dodao je šef hrvatske vlade. Podsjetio je da je njegova vlada naslijedila deficit državnog proračuna od 6,3 posto da bi koncem 2005. iznosio četiri posto, s namjerom da ga se ove godine smanji na 3,3 posto.

Sanader je istaknuo turizam kao granu koja uvelike pomaže gospodarskom rastu, naglasivši da "tu Češka ima posebno mjesto". "Želimo ukloniti sve zapreke na tom putu - želimo što više Čeha", kazao je premijer Sanader.

Također je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpore koju Hrvatskoj, u ostvarivanju svojih ciljeva, ne daje samo češka vlada već i sami češki građani. Pozvao se na anketu Eurobarometra prema kojoj ulazak Hrvatske u EU podupire čak 76 posto Čeha.

Gospodarsko-politički susreti na najvišoj razini između dvije zemlje imat će svoj nastavak najesen kada bi Sanader u Pragu trebao nazočiti gospodarskom forumu.



Pisane vijesti