Predsjednik Vlade s izaslanstvom Zagrebačke nadbiskupije

Na današnjem sastanku u Banskim dvorima predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić razgovarali su o pokretanju Katoličkog sveučilišta u Zagrebu, odnosno o ustupanju Crkvi vojarne "Kralj Tomislav" na Črnomercu u okviru procesa zamjene za imovinu koja se Crkvi ne može vratiti. Vlada je od početka podržavala taj projekt i pružit će svu potrebnu pomoć oko osnivanja sveučilišta, izjavio je nakon sastanka premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Na današnjem sastanku u Banskim dvorima predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić razgovarali su o pokretanju Katoličkog sveučilišta u Zagrebu, odnosno o ustupanju Crkvi vojarne "Kralj Tomislav" na Črnomercu u okviru procesa zamjene za imovinu koja se Crkvi ne može vratiti. Vlada je od početka podržavala taj projekt i pružit će svu potrebnu pomoć oko osnivanja sveučilišta, izjavio je nakon sastanka premijer Ivo Sanader.

Naveo je da će se ugovor o ustupanju vojarne u Ilici potpisati u svibnju.

Premijer je također rekao da je kardinala Bozanića izvijestio i o kratkom susretu sa Svetim Ocem za nedavnog boravaka u Rimu i pozvao ga da posjeti Hrvatsku.

Kardinal Bozanić je izrazio zadovoljstvo sastankom s premijerom i podsjetio da je Hrvatska biskupska konferencija osnivanje Katoličkog sveučilišta povjerila Zagrebačkoj nadbiskupiji koja će mu biti osnivač i voditelj. Sveučilište bi počelo s radom školske godine 2007/ 2008., a sjedište bi mu bilo u Zagrebu, rekao je kardinal Bozanić podsjećajući da je u srpnju prošle godine s Vladom potpisano pismo namjere o ustupanju Katoličkoj crkvi vojarne "Kralj Tomislav".

U tom pismu Vlada se obvezala da će dovršiti proces zamjene imovine i stupanja Zagrebačke nadbiskupije u posjed vojarne u Ilici.

Svrha toga pisma je provedba Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima kojim se Hrvatska obvezala da će Katoličkoj crkvi vratiti imovinu koja joj je nasilno oduzeta nakon
Drugog svjetskog rata. Ugovorom je utvrđeno da će se imovina vratiti u naravi kada je to moguće prema zakonskim odredbama, kao i da će se u dogovoru s nadležnim vlastima Katoličke crkve izvršiti prikladna zamjena za dio dobara koja se ne mogu vratiti.


U pismu namjere o ustupanju Crkvi vojarne u Ilici također se navodi da se time Crkvi ne daje nikakva nova vrijednost nego da je riječ o zamjeni.

Vojarna "Kralj Tomislav"- prostire se na 25.510 četvornih metara.



Pisane vijesti